PVD nakts tirgū konfiscē 200 kg nezināmas izcelsmes augļu, ogu un dārzeņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sadarbībā ar policiju ceturtdien, 14.jūlijā ārpuskārtas pārbaudē «Rīgas Centrāltirgum» piederošajā zemnieku jeb nakts tirgū no tirdzniecības izņēmis vairāk nekā 200 kilogramus augļu, ogu un dārzeņu bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem.

No tirdzniecības izņemts un Rīgas Zooloģiskajam dārzam nogādāts 31 kilograms aveņu, 68 kilogrami saldo ķiršu, 60 kilogrami zemeņu, 32 kilogrami melleņu, 17 kilogrami nektarīnu un 17 kilogrami meloņu.

Uzņēmēji, kuri pārdeva nezināmas izcelsmes augļus un ogas, nespēj identificēt piegādātāju, kā arī tirdzniecības vietās nebija izcelsmi apliecinošu dokumentu.

Tāpat pārbaudes laikā konstatēts, ka komersanti tirgo ievestos augļus un ogas, nelietojot elektronisko kases aparātu, uzrādītos dokumentus nevarēja sasaistīt ar tirdzniecības vietā esošajiem augļiem un ogām, kā arī produktu izcelsmes apliecinoši dokumenti radīja šaubas par to identitāti.

Pārbaudēs iegūtā informācija izvērtēšanai tiks nosūtīta Valsts ieņēmuma dienestam (VID).

Šonedēļ izlases veidā veiktas arī kontroles ielu tirdzniecības vietās Rīgā. Pārbaudēs atklāts, ka no Polijas ievestās zemenes tiek pārdotas kā Latvijā audzētas. Šajos gadījumos uzsāktas lietvedības administratīvo pārkāpumu lietās un vainīgajām personām tiks piemērots naudas sods.

Līdzīgu ārpuskārtas pārbaudi nakts tirgū PVD sadarbībā ar Valsts policiju veica pirms Līgo svētkiem, 21.jūnijā un 5.jūlijā, no tirdzniecības tika izņemta vairāk nekā 1,5 tonnas augļu, ogu un dārzeņu.

Kā iepriekš norādīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis, ārpuskārtas pārbaužu rezultāti liecina, ka ir pamats lauksaimnieku satraukumam par dažādiem nelegāliem darboņiem, kuri par lētu naudu citās valstīs iepērk preci un par dārgāku naudu Latvijā tirgo kā vietējas izcelsmes.

«Turklāt šie darboņi izvairās no nodokļu maksāšanas, tādēļ šī noteikti nebija pēdējā pārbaude ne nakts tirgū, ne citās tirdzniecības vietās,» norādīja Balodis.

PVD atgādina - visiem pārtikas produktu tirgotājiem obligāti jābūt reģistrētiem. Tirgotājam ir jābūt medicīniskajai grāmatiņai, kā arī dokumentiem, kas pierāda produktu izcelsmi.

Nereģistrēties PVD drīkst vien fiziskas personas - augu izcelsmes produktu (augļi, ogas, sēnes, dārzeņi, rieksti) primārie ražotāji, kuri izplata produktus ierobežotā, normatīvajos aktos noteiktā daudzumā, piemēram, ne vairāk kā 500 kilogrami zemeņu gadā.

Ielu tirdzniecība ir atļauta, ja tirgotājs ir saņēmis pašvaldības atļauju un tā atrodas tirdzniecības vietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu