Kalniņš: Lielbritānijas izstāšanās no ES radītu neskaidrību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Lielbritānijas iespējamā izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) radītu lielāku neskaidrību par turpmākajiem procesiem, uzskata Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V). Viņš gan ir optimistiski noskaņots un cer, ka šī valsts izlems palikt valstu savienībā.

Neviens precīzi nezina, kādas būs sekas, ja Lielbritānijas pilsoņu vairākums šodien nolems izstāties no ES, taču ir skaidrs, ka šāds lēmums ietekmēs visu Eiropu, radot lielāku sajukumu, aģentūrai LETA norādīja Kalniņš. Tomēr Latvija uzreiz nejutīs referenduma sekas, jo izstāšanās process var aizņemt mēnešus vai gadu.

Taujāts, vai šīs valsts aiziešana no ES Latvijai varētu būt neizdevīga, Ārlietu komisijas vadītājs atbildēja, ka politika nozīme ir arī simboliskiem lēmumiem un Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības varētu būt negatīvs signāls par organizācijas stiprumu un varētu novest pie līdzīgiem referendumiem citās valstīs.

Politiķis gan norādīja, ka ir diezgan liels optimists, un prognozēja, ka Lielbritānijas iedzīvotāji nobalsos par palikšanu ES. Tas parādītu, ka ES tomēr ir pietiekoši stipra, lai varētu pārdzīvot arī šādus izaicinājumus un ka vairākums saprot valstu savienības sadarbības vērtību. Vienlaikus Lielbritānijas palikšana ES vēl nenozīmēs, ka ir izdarīts viss nepieciešamais, jo Eiropas Savienībai tad būs jāīsteno Lielbritānijai dotie solījumi par palikšanu valstu savienībā.

Lielbritānijā šodien notiek referendums par valsts turpmāko dalību ES. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka izstāšanās atbalstītāju un pretinieku skaits ir teju vienāds, tādēļ referenduma iznākumu nav iespējams prognozēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu