Deputātam Spolītim izsaka mutvārdu brīdinājumu par nepilnībām, vadot komisiju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija otrdien vienbalsīgi lēma izteikt mutvārdu brīdinājumu Saeimas deputātam Veiko Spolītim par Saeimas kārtības ruļļa un Ētikas kodeksa pārkāpumiem, informēja parlamentā.

Pārkāpumi veikti vadot parlamentārās izmeklēšanas komisiju, kuras pienākumos ietilpst ekonomisko noziegumu izmeklēšana un valsts institūciju amatpersonu atbildības izvērtēšana. Ar iesniegumu Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā vērsās divi bijušie komisijas dalībnieki - Jānis Ādamsons («Saskaņa») un Jānis Ruks (LRA).

Komisijas sēdes laikā Ādamsons norādīja, ka Spolītis pārkāpis vairākas ētikas normas un Kārtības ruļļa punktus - viņš pārmeta par komisijas sēžu organizēšanu brīžos, kad deputātiem ir citu komisiju sēdes un tie nevar ierasties, par neinformēšanu par sēdēm, kā arī par darba kārtības neizveidi un sēžu protokolēšanas nenodrošināšanu.

Cits parlamentārās izmeklēšanas komisijas dalībnieks Ringolds Balodis (NSL) norādīja, ka Spolītis pārkāpis minētās normas nevis aiz ļauna prāta, bet vienkārši tādēļ, ka «neapzinās ko pats dara un nav iepazinies ar Saeimas kārtību regulējošajiem punktiem». Balodis atzina, ka pārkāpumi komisijā ir novērojami pastāvīgi.

«Spolītis būtībā par lielu naudu pašlaik mācās Saeimas Kārtības rulli, bet es domāju, ka beigu beigās viņš par valsts līdzekļiem būs kļuvis par labu komisijas priekšsēdētāju.» sacīja Balodis.

Spolītis atzina savu vainu, ieplānojot sēdi tādā laikā, kad citi deputāti netiek, jo viņam «izkritis no prāta, ka tajā dienā bija citas komisijas izbraukuma sēde». Tas arī esot iemesls neinformēšanai.

Savai aizstāvībai Spolītis norādīja, ka komisijai bijis steidzami jāuzsāk darbs, jāatrod komisijas konsultanti un komisijas dalībnieku starpā esot bijusi neoficiāla vienošanās tikties otrdienās vienos.» Līdz 3.maija sēdei bija jautājums, vai mums ir komisijas sekretārs vai nav, tika piedāvāts amats gan Rukam, gan Balodim, viņi atteicās, tad radās jautājums par to vai darba plāns ir vai nav, darba plāns tika pabeigs 6. maijā, ko arī tajā dienā nosūtīju visiem komisijas locekļiem,» sacīja Spolītis.

Atsevišķi komisijas deputāti norādīja, ka, lai arī ir novērojami pārkāpumi, galvenais esot tas, ka Spolītis tos atzīst un ir gatavs strādāt, lai tos nepieļautu atkārtoti.

Komisija izvirzīja priekšlikumu Spolītim izteikt mutisku brīdinājumu, ko arī vienbalsīgi atbalstīja.

Mutvārdu brīdinājums tiek atzīmēts komisijas protokolā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu