Dombrovskis: notikumi Grieķijā tagad «ir vēlētāju rokās»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Grieķijai jāturpina noturēt pozitīvo ekonomikas dinamiku, sarunā ar aģentūru LETA sacīja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V).

Kā ziņots, Grieķijas likumdevējiem arī trešajā balsošanas kārtā pirmdien nav izdevies ievēlēt jaunu prezidentu, un tas nozīmē, ka nāksies izsludināt parlamenta ārkārtas vēlēšanas, kurās uzvaru varētu gūt kreisie ekstrēmisti. Jau pirms vairākām dienām gan EK prezidents Žans Klods Junkers, gan Vācijas finanšu ministre Volfgangs Šeible brīdināja grieķus no iespējamās kursa maiņas un atteikšanās no pēdējo gadu laikā īstenotajām reformām.

Jautāts, vai notikumu attīstība Grieķijā var nelabvēlīgi ietekmēt eirozonu un Eiropas Savienības (ES) valstu ekonomisko attīstību, Dombrovskis lakoniski norādīja, ka notikumi Grieķijā tagad «ir vēlētāju rokās».

Komentējot Grieķijas pašreizējo finanšu situāciju, EK viceprezidents norādīja, ka ar Grieķijas valdību ir panākta vienošanās par esošā starptautiskā aizdevuma programmas pagarināšanu par diviem mēnešiem.

«Ņemot vērā pašreizējo kalendāru, programma varētu tikt noslēgta pēc parlamenta vēlēšanām,» sacīja Dombrovskis, piebilstot, ka Grieķijas valdība ir izteikusi interesi par pārejas perioda programmu, kas varētu sākties pēc starptautiskās aizdevumu programmas pabeigšanas.

«Uzraudzības nosacījumi nebūtu tik strikti un detalizēti kā īstajā starptautiskajā aizdevumu programmā. Nepieciešamības gadījumā Grieķijas valdībai būtu pieejami zināmi līdzekļi šīs programmas ietvaros,» norādīja Dombrovskis, skaidrojot, ka programmas mērķis nav izsniegt jaunus starptautiskos aizdevumus, bet gan sniegt nepieciešamo palīdzību, lai Grieķija pakāpeniski varētu atgriezties pie tirgus finansējuma.

«Mēs redzam, ka Grieķija ir atgriezusies pie ekonomiskās izaugsmes, turklāt uzlabojas nodarbinātības rādītāji un samazinās bezdarbs. Faktiski var sacīt, ka ir izdevies panākt Grieķijas ekonomikas atjaunošanos. Tagad būs svarīgi šo pozitīvo dinamiku noturēt. No ES un EK puses mēs esam gatavi Grieķijai sniegt visu nepieciešamo atbalstu, lai Grieķijā būtu ekonomiskā izaugsme un finansiālā stabilitāte,» sacīja Dombrovskis.

LETA jau ziņoja, ka valdības piedāvātajam kandidātam tā arī neizdevās iegūt nepieciešamās 180 deputātu balsis, un saskaņā ar konstitūciju pašreizējais parlamenta sasaukums ir atlaižams desmit dienu laikā.

Pēc balsojuma rezultātu uzzināšanas Grieķijas akciju kurss nokrities jau par 11 procentiem.

Pēc neveiksmīgajām prezidenta vēlēšanām Grieķijas premjerministrs Antonis Samars pirmdien paziņojis, ka ierosinās parlamenta ārkārtas vēlēšanas noorganizēt jau 25.janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu