Sirmgalves pēkšņā nāvē vaino Kuldīgas slimnīcas ārstus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saldus iedzīvotāja Velta pieļauj, ka Kuldīgas slimnīcas ārsti vainojami nolaidībā, jo tur viņas jaunības laiku draudzene vien pāris stundu laikā mirusi. Decembra sākumā ātrā palīdzība kādu vakaru esot sirmgalvi aizveduši uz Kuldīgas slimnīcu, kur viņa piecas stundas mocījusies, savukārt mediķi neesot likušies par viņu ne zinis. Turpretim slimnīcā uzskata, ka izdarījuši visu savu iespēju robežās, vēstīja LNT raidījums "Tautas balss".

Draudzene ciemos neatnāk

Mirušās pacientes Maijas sena draudzene Velta raidījumam "Tautas balss" pastāstīja, ka vēl 5.decembra rītā abas, kā ierasts, sazvanījušās, un nekas neliecinājis, ka Maijai būtu slikti ar veselību. Maija solījusies Veltu apciemot pēc pāris dienām. Gaidījusi, bet tā arī nav atnākusi.

Velta tajā vakarā zvanījusi Maijai ap pulksten 19:10. Draudzene vien pateikusi, ka jūtas ļoti slikti, nespēj parunāt. "Tā bija mūsu pēdējā saruna," atminas Velta. Sirmgalve teikusi, ka atrodas Kuldīgas slimnīcā, jo viņai pēkšņi kļuvis slikti.

Otrā rītā Velta posusies ceļā uz Kuldīgas slimnīcu draudzeni apciemot, taču tad uzzināja, ka Maija mirusi. Šobrīd, tikai pāris dienas pēc bērēm, Maija grib tikt skaidrībā, vai tiešām Kuldīgas slimnīca darījusi visu iespējamo, lai draudzene nenomirtu. "Es tam neticu..." sākot raudāt, sacīja Velta.

Pieļauj ārstu nolaidību

Velta domā, ka draudzene vien pielikta pie sistēmas, lai izskatās, ka kaut kas tiek darīts, un mediķi gaidījuši nākamo rītu, kad ārsts ies vizītē un tad kaut ko darīs. "Ārstu reakcija - tās nebija nemaz. Piecas stundas cilvēks mokās, un neliekas par viņu ne zinis. Tas ir briesmīgi," atzina Velta.

Velta tagad nerod mieru. kā cilvēks pāris stundās nomiris slimnīcā, ja vēl pirms mirkļa bijis vesels kā rutks. Velta pieļauj: "Cilvēks aiziet pēkšņi, es uzskatu, ka tā ir ārstu nolaidība."

Lai skaidrotu notikušā apstākļus, "Tautas balss" devās uz Kuldīgas slimnīcu. Tur tika paskaidrots, ka Maiju todien ieveda ātrā palīdzība, paciente sūdzējusies par elpas trūkumu, sāpēm vēderā, sliktu dūšu un atkārtotu vemšanu.

"Tad viņa nonāca uzņemšanas nodaļā un viņu apskatīja dežūrārsts, izvērtēja slimnieces stāvokli, veica neatliekamas analīzes, kardiogrammu, stacionēja terapijas nodaļā," atzina Kuldīgas slimnīcas terapijas nodaļas vadītāja Vija Rendniece.

Nokrīt un nonāk reanimācijā

Veiktās pārbaudes tobrīd liecinājušas, ka nav pamata bažām. Maijai izteikti slikti esot palicis tad, kad viņa bija devusies uz tualeti, bet atpakaļ nākot bija nokritusi. Uzreiz ticis izsaukts dežūrārsts, sākti reanimācijas pasākumi, sieviete pārvesta uz intensīvās terapijas nodaļu.

"Domāju, ka dežūrārsts rīkojās atbilstoši tam, kā viņš izvērtēja šīs slimnieces stāvokli," norādīja Rendniece. Slimnīcā uzskata, ka darījuši visu iespējamo slimnīcas iespēju robežās.

Piederīgie atteikušies no līķa sekcijas

Savukārt Kuldīgas slimnīcas vadītājs, bijušais veselības ministrs Ivars Eglītis sarunā ar "Tautas balsi" sacīja, ka Maijas tuviniekiem jau reiz esot izskaidrots konkrētās pacientes nāves iemesls.

"Piederīgie ar savu parakstu ir apliecinājuši, ka diagnoze viņiem ir izskaidrota, ka nāves cēlonis viņiem ir saprotams, ka viņi necels tāpēc pretenzijas pret Kuldīgas slimnīcu," uzsvēra Eglītis. Iespējams, tas nav izskaidrots citiem tuviniekiem, kāda bijusi tā vēsture, tādēļ tagad izskan pretenzijas.

Turklāt piederīgie esot atteikušies veikt līķa sekciju. Ārsti parasti to piedāvā veikt, lai viss tiktu dokumentēts. Šajā reizē pacienti neizdevās glābt, jo viņai bijuši tādi veselības sarežģījumi, kurus nav iepriekš iespējams paredzēt.

Bijuši apslēpti slimības simptomi

Kuldīgas slimnīcā nav kardioloģijas nodaļas. Ja ātrā palīdzība pirmsākumā konstatētu smagu sirds vainu, būtu varējuši Maiju vest uz Liepājas slimnīcu. Taču Maijai slimība esot noritējusi neraksturīgi un apslēpti.

Kā vēstīja "Tautas balss", ja valdība turpinās samazināt budžeta līdzekļus, tad jau tuvākajā nākotnē Kuldīgas slimnīca nespēs sniegt pat neatliekamo medicīnisko palīdzību, un tad apkārtnes pacientus nāksies vadāt uz Ventspils un Liepājas slimnīcām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu