Valsts svētku priekšvakarā jaunieši simboliski no jauna proklamē Latvijas Republiku (20)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

17.novembra vakarā 90 bērni un jaunieši uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves jeb vietā, kur pirms 90 gadiem tika proklamēta Latvijas Republika, simboliski no jauna proklamēja Latviju. Ikviens no 90 bērniem un jauniešiem atklāja savus sapņus un paziņoja savu apņēmību, lai padarītu Latviju tādu, kādu viņi to vēlas redzēt.

Bērnu un jauniešu izteiktā vīzija kļuva par sava veida veltījumu un vēlējumu nākotnei - valsts neatkarības 100 gadu jubilejai.

Kad bērni un jaunieši bija paziņojuši savus sapņus un atklājuši savu vīziju, visu 90 bērnu un jauniešu uz papīra uzrakstītie sapņi tika nodoti Valsts prezidentam Valdim Zatleram.

Zatlers sacīja, ka Latvijas Nacionālā teātra skatuve ir vieta, kur pirms 90 gadiem piedzima Latvijas valsts, taču pirms tam tā piedzima drosmīgu latviešu sievu un vīru sirdīs. "1940.gadā sarkanbaltsarkanie karogi nozuda no Latvijas pilsētām un lauku sētām, bet Latvijas valsts palika cilvēku sirdīs un to sajūtu nodeva no sirds uz sirdi," uzsvēra Valsts prezidents.

Viņš arī norādīja, ka Latvijai ceļš uz 90.dzimšanas dienu ir bijis ērkšķiem klāts, bet kādi būs nākamie gadi, ir atkarīgs no jauniešiem. "Dievs svētī Latviju un Dievs svētī Latvijas nākotni," sacīja Zatlers.

Svinīgajā ceremonijā kopā ar 90 bērniem un jauniešiem piedalījās arī jauniešu kopkoris, kurš pārstāv visu Latviju. Tika izpildīta Latvijas valsts himna "Dievs, svētī Latviju", kā arī dziesma "Saule, Pērkons, Daugava".

Pēc pasākuma Nacionālajā teātrī "Nākamie 90" kopīgi devās pie Brīvības pieminekļa, kur nolika ne tikai aizdegtas svecītes, bet arī ziedus.

Pēc tam visu 90 bērnu un jauniešu godināšana un sveikšana, klātesot Latvijas Institūta direktoram Ojāram Kalniņam un citiem, notika grāmatu namā "Valters un Rapa".

Jau ziņots, ka Latvijas Institūts īstenoja projektu "Latvija. Nākamie 90", kurā pieteicās 515 bērni un jaunieši no visas Latvijas, iesūtot savu vīziju par Latviju pēc desmit gadiem. Pieteikumus pirmajā kārtā izskatīja Latvijas Institūts, piedaloties Valsts jaunatnes iniciatīvu centra, Valsts prezidenta kancelejas pārstāvjiem un Latvijas 90.gadadienas svētku koordinatoriem.

Savukārt otrajā kārtā žūrijas sastāvā bija sabiedrībā pazīstami cilvēki Aisha, Jānis Jubalts, Raimonds Bergmanis un Katrīna Pasternaka.

Pasākuma ieraksts tiks translēts rīt, 18.novembrī, Latvijas Televīzijas 1.kanāla ēterā plkst.15.30.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu