Valsts prezidents valsts svētku priekšvakarā Rēzeknē slavē latgaliešu sirsnību (145)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Santa Savisko, VPK

Šodien, Latvijas Republikas proklamēšanas 90. gadadienas svētku priekšvakarā, Latgales novadā - Rēzeknē, uzrunā vairākiem tūkstošiem rēzekniešu Valsts prezidents Valdis Zatlers teica uzslavas vārdus latgaliešu mentalitātei.

"Latgalē var pārciest Latvijas bargākās ziemas tikai tāpēc, ka latgaliešiem ir siltākās sirdis Latvijā. Ja man ir vēsi, es dodos uz Latgali, jo zinu, ka Latgale ar savu sirsnību spēj sasildīt visu Latviju. Tikai Latgalē mājo tāds spīts, ticība un spēja pretoties grūtībām un izaicinājumiem," svinīgajā uzrunā pie pieminekļa "Vienoti Latvijai" rēzekniešiem sacīja Valsts prezidents.

Savā uzrunā Zatlers pauda gandarījumu, ka 90 gados izdzīvojot gan uzdrīkstēšanos, cerību un pārliecību, gan arī neticību, dažkārt pat izmisumu, pāri visam tomēr un vienmēr mūsu tautā ir Latvijas mīlestība. Valsts prezidents pieminēja arī brīvvalsts tapšanā nozīmīgus Latvijas un Latgales vēstures faktus, kā arī akcentēja pieminekļa "Vienoti Latvijai" - Latgales Māras simbolismu.

"Piemineklis simbolizē 1920.gada janvārī no boļševiku varas atbrīvoto Latgali. Tajā ir iemūžināta Latvijas brīvvalsts ideja par tautas spēku, dvēseles stiprumu un vienotību," sacīja Zatlers.

Valsts prezidents savas uzrunas noslēgumā pateicās Latgalei un tās iedzīvotājiem par podnieka aroda kopšanu, lepnumu, ar kādu ļaudis runā un dzied latgaliski, par daudzveidīgajām etniskajām tradīcijām, kas padara Latgali krāšņāku.

"Jūs palīdzat visai Latvijai daudz labāk saprast, ko nozīmē būt vienotiem Latvijai. Paldies, ka aizlūdzat par mūsu valsti. Tieši tāpēc Latvija ir tik stipra un skaista, un tieši tāpēc spējusi piedzimt, atdzimt un piedzīvot savu 90.dzimšanas dienu," sacīja Valsts prezidents.

Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lilita Zatleres kundze Rēzeknes apmeklējumu iesāka ar piedalīšanos ekumēniskajā dievkalpojumā Rēzeknes Jēzus Sirds Romas katoļu katedrālē. Pēc tam notika militārā parāde pie Latgales atbrīvošanas pieminekļa "Vienoti Latvijai", kur Valsts prezidents uzrunāja Latgales iedzīvotājus.

Vizītes turpinājumā prezidents ar kundzi piedalījās Latgales mākslinieku darbu izstādes "Rudens 2008" Latgales Kultūrvēstures muzejā atklāšanā.

Drīzumā Rēzeknes Jēzus Sirds Romas katoļu katedrālē Valsts prezidenta lūgtajiem viesiem sāksies svētku koncerts. Tajā piedalīsies arī pasaulslavenā ērģelniece, rēzekniete Iveta Apkalna. Īpašu dāvanu valsts svētkos gatavo Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas simfoniskais orķestris, Festivāla koris un solisti Helēna Borele un Krišjānis Norvelis; koncertā katedrālē skanēs Pētera Barisona kantāte "Brīnumzeme", latviešu un Rietumeiropas komponistu mūzika.

Komentāri (145)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu