Šogad Latvijā novērotas piecas jaunas putnu sugas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikipedia

2009.gadā Latvijā novērotas piecas jaunas putnu sugas, palielinot kopumā Latvijā konstatēto putnu sugu skaitu līdz 342, informēja portāla "funtaputni.lv" vadītājs Kaspars Funts.

Starp jaunajām sugām ir sārtā kaija (Rhodostethia rosea), Kamčatkas kaija (Larus schistisagus), stepes ērglis (Aquila nipalensis), lopu gārnis (Bubulcus ibis) un tundras šņibītis (Calidris melanotos)

Sārtā kaija novērota 18.janvārī Engures ostā, un tās dabiskās izplatības areāls ir tālie ziemeļi aiz Ziemeļu polārā loka - Austrumsibīrijas tundra, Kanādas ziemeļi un Grenlande.

Savukārt 13.aprīlī putnu vērotāji no Skotijas Getliņu izgāztuvē novēroja Kamčatkas kaiju. Šīs sugas putni izplatības areāls ir Krievijas Tālie Austrumi, kā arī Japāna un Korejas pussala, kur Kamčatkas kaijas ziemo. Bet 17.maijā Kolkā tika novērots stepes ērglis, kas parasti mīt Āzijas stepēs no Austrumeiropas līdz Mongolijai.

Divas dienas vēlāk, 19.maijā, Engures ezera austrumu krastā tika konstatēta nākamā jaunā putnu suga Latvijai - lopu gārnis, kura dabiskās izplatības areāls ir Eiropas dienviddaļa, Āfrika, Ziemeļamerika un Dienvidamerika.

Savukārt tundras šņibītis Latvijā pirmo reizi novērots 13.septembrī Ainažu jūrmalā. Šī putna dabiskais izplatības areāls ir Sibīrijas ziemeļaustrumi un Ziemeļamerikas ziemeļi.

Funta vērtējumā piecas jaunas putnu sugas gada laikā ir augsts rādītājs, jo pārskatāmā pagātnē tik daudz jaunienācēju gada laikā Latvijas ornitofaunā nav bijis. Vienlaikus viņš uzsver, ka, ņemot vērā citu retu sugu novērojumus Latvijas kaimiņvalstī, prognozējams, ka tuvākajā desmitgadē Latvijā sastapto putnu sugu saraksts papildināsies ar vēl pāris desmitiem jaunu sugu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu