Zatlers dāļā valsts apbalvojumus (43)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šonedēļ, kad straujiem soļiem tuvojas Latvijas 90. dzimšanas diena, 151 cilvēkam Valsts prezidents pasniegs mūsu valsts augstākos apbalvojumus. Apbalvoto skaits ir tik liels, ka vajadzīgas pat četras svinīgās ceremonijas. Kā Latvijā un tās ekonomiski grūtajos laikos patlaban jūtas ordeņu kavalieri?

Triju Zvaigžņu ordenis piešķirts skolotājai Veltai Polei-Polītei, viņa skolā nostrādājusi jau 56 gadus. Velta Pole-Polīte, Rīgas Centra humanitārās vidusskolas sākumskolas skolotāja: "Šis apbalvojums man nozīmē ļoti daudz, jo es saprotu, ka tas ir dots man par ilggadīgu darbu, ko esmu strādājusi skolā, bet paldies varu teikt arī skolas vadībai un kolēģiem.”

Prieks esot par to, ka ordenis tiek saņemts laikā, kad valstij ir tik nozīmīga jubileja.

Uz Rīgas pili pēc valsts apbalvojuma jādodas arī filmas „Padomju stāsts” režisoram Edvīnam Šnorem. Edvīns Šnore: „Teiksim – veidojot to filmu, es nevarēju stādīties priekšā, ka viss tas beigsies ar Triju Zvaigžņu ordeni, un tādēļ tas nenoliedzami bija pārsteigums, patīkams pārsteigums.”

Abiem valsts apbalvojumu saņēmējiem LNT raidījums "900 sekundes" jautāja, par ko šobrīd ir lielākais prieks un arī lielākā sāpe.

Velta Pole-Polīte: „Vispirms man ir liels prieks, ka mēs dzīvojam neatkarīgā valstī un esam daudz ko paveikuši, bet sāpe man ir par to, ka pirmajā vietā nevis garīgās vērtības, bet materiālās vērtības.”

Arī Edvīns Šnore stāsta: iepriecina tas, ka valsts, neskatoties uz visām grūtībām, pastāv 90 gadus. Edvīns Šnore: „Kas ir tā sāpe, ir tas, ka diemžēl valsts kļuvusi par divkopienu, divvalodu valsti, kas, manuprāt, skatoties globāli, ilgtermiņā, man liekas, nav nekas labs mūsu valstij.”

Par ordeņu piešķiršanu lemj Ordeņa kapituls, kas izskata no iedzīvotājiem saņemtos pieteikumus. Andris Vilks, Ordeņu kapitula kanclers: „Viens no tādiem principiem ir tas, ka apbalvojumu saistām ar to, ka cilvēks izdarījis vairāk, nekā varbūt ikdienā prasa, sagaida, tiešos darba pienākumus pildot, un kur saskatāma virsvērtība virs vienkārša darba veikšanas.”

Ordeņu kapituls šajā reizē izvērtēja vairāk nekā 300 sabiedrības ieteiktos kandidātus, un piešķirto apbalvojumu skaits šoreiz ir divas reizes lielāks nekā pērn.

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu