Viltus profilu "@kardinalsPujats" "Twitter" bija izveidojuši divi luterāņi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Dzēsto tviterkontu "@kardinālsPujats" radījuši divi luterāņi, kuri atzīst, ka viņiem žēl, ja ar savu darbību sāpinājuši kardinālu Jāni Pujatu, jo ir vēlējušies parodēt spilgtu personību, šodien vēsta žurnāls "Ir".

Žurnāls vēsta, ka uz sarunu ar mediju piekrituši abi tviterkonta izveidotāji, bet savas personības nevēlas atklāt. Tie ir divi vīrieši ap gadiem 30, viens ar bārdu, otrs - bez. Vidējas miesasbūves luterāņi.

Abi darbojas radošā jomā, kas saistīta ar Informāciju tehnoloģiju nozari, ir kolēģi un darbā sēž blakus. Uz norādi, ka, pēc Pujata domām, profila izveide un joki bijusi atriebība un vai tik ne no homoseksuāļiem, abi vīrieši rāda savus pirkstus, kuros laulības gredzens. Precējušies, ir bērni. Viņi ne mirkli nav gribējuši cienījamo kungu izsmiet un sāpināt, bet parodēt spilgtu personību. Un Pujats tāds esot.

Ideja radusies pērn jūlijā, spontāni, bet ar mērķi savu ikdienu padarīt jautrāku. Tolaik Pujats vēl kalpoja kā Rīgas Metropolijas kardināls. "Lasot ziņas, ik pa laikam nopriecājāmies, cik kardinālam smeķīga valoda. Visu cieņu - viņš nepielāgojas valdošajam viedoklim, bet paliek pie sava. Nevērtējot saturu, bet nostāju - jebkurš no viņa to var mācīties," saka bārdainais īsrakstītājs.

Tvītošana kā prāta asināšana

Veicot pirmos ierakstus, sapratuši, ka jokot nav vienkārši. Katru dienu lasījuši ziņas, lai tvītos apspēlētu kādu aktuālu notikumu. Bārdainis pat papētījis, pēc kāda principa jokus veidoja slavenie britu komiķi "Monthy Python". "Mēs baudījām radīšanas procesu. Tvītošana bija iegājusies kā pusdienu pauze, kurā uzasinājām prātu. Dažs ieraksts tapa stundām ilgi," saka bezbārdainis. Darbā par viņu nodarbi zināja, jo nevarēja nedzirdēt smiešanos.

Izveidojuši tviterī profilu "@KardinālsPujats", sāka tviterī sekot Dievam, Sātanam, Kārlim Streipam un Nilam Saksam, kurš tulkojis Sātana bībeli. Viņu profila sekotāju skaits sāka augt septembrī, pateicoties žurnālistam Dīvam Reizniekam. Viņš ietvītoja, ka nopludināti Anrija Lemberga konta izraksti. Uz to viltus Kardināls atbildēja: "Bīstieties, brāļi un māsas! Personas koda otrajā pusē tak zvēra cipars #666." Dīvs to retvītoja, un par Kardināla profilu uzzināja daudzi Dīva sekotāji.

Jau ziņots, ka viltus profils "@kardinalsPujats" mikroblogu vietnē "Twitter" slēgts pēc Romas katoļu baznīcas iesnieguma, ko Latvijas Romas katoļu baznīcas Informācijas centra darbinieki nosūtījuši uz "Twitter" mājaslapā norādīto adresi.

Kā pastāstīja Informācijas centra darbiniece Vita Briže, ar lūgumu slēgt viltus profilu "Twitter" bija vērsies gan pats kardināls Jānis Pujats, gan katoļticīgie, jo viltus profila jokdaris aizskāra gan kardināla, gan katoļticīgo godu.

"Mēs nosūtījām iesniegumu uz to e-pasta adresi, kas ir publiski pieejama "Twitter" mājaslapā - gadījumos, ja kāds ļaunprātīgi izmanto citu cilvēku identitāti. Iesniegumā sniedzām pamatojumu, ka tas ir viltus konts, un vietnes administrācija pēc iesnieguma izvērtēšanas to ir atzinusi par viltus profilu un slēgusi," stāstīja Briže.

Tā vietā šodien "Twitter" reģistrēti vairāki jauni profili, kuros izmantotas slēgtajam viltus profilam līdzīgas vārdu formas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu