VID: Kases aparātu tehniskajām prasībām jākļūst vēl stingrākām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Ņemot vērā daudzos gadījumus, kad notiek nelikumīga ielaušanās kases aparātu sistēmās, tehniskās prasības kases aparātiem būtu jānosaka vēl stingrākas, nevis jāmīkstina, kā to vēlas tirgotāji, šodien preses konferencē sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis.

VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Dace Pelēkā informēja, ka 2014.gada desmit mēnešos tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas nozares uzņēmumos veikto pārbaužu rezultāti liecina, ka 628 gadījumos jeb 52% no visiem pārbaudītajiem konstatēta iejaukšanās elektronisko kases aparātu sistēmās.

«Diemžēl šādiem gadījumiem ir tendence pieaugt. Ja 2012.gadā nelikumīga iejaukšanās kases sistēmās konstatēta 43% gadījumu, tad šogad šie pārkāpumi pieauguši līdz 52% gadījumu,» uzsvēra Pelēkā.

Kopumā šogad desmit mēnešos 1474 veiktajās tematiskajās pārbaudēs tirdzniecības un pakalpojumu sniedzēju uzņēmumos 71% gadījumu konstatēti dažādi pārkāpumi. 1208 gadījumos jeb 82% konstatēti pārkāpumi saistībā ar elektroniskajiem kases aparātiem.

Pelēkā skaidroja, ka mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums 2013.gadā bija 5,9 miljardi eiro. Pēc Rīgas Ekonomikas augstskolas veiktā pētījuma datiem, ēnu ekonomikas apjoms mazumtirdzniecības nozarē ir 20,5%, līdz ar to potenciālais nedeklarētais apgrozījums ir 1,522 miljardi eiro. Potenciālais valsts 2013.gadā neiegūtais pievienotās vērtības nodoklis (PVN) no nedeklarētā apgrozījuma ir 319,7 miljoni eiro.

Savukārt pakalpojumu nozares apgrozījums pērn bija 1,143 miljardi eiro. Ēnu ekonomikas apjoms šajā nozarē ir 19,8%, līdz ar to potenciālais nedeklarētais apgrozījums ir 282,1 miljons eiro. Potenciālais valsts neiegūtas PVN no nedeklarētā apgrozījuma ir 59,24 miljoni eiro.

Pelēkā arī informēja par atklātajiem krāpniecības gadījumiem 2013.gadā. Tā saucamajā «gaļas lietā» budžetam nodarītie zaudējumi ir aptuveni 616 000 eiro. Ekspertīzei tika nosūtīti 62 kases aparāti, ekspertīzes atzinums - notikusi nelikumīga iejaukšanās 62 kases aparātos.

«Ēdināšanas lietā» budžetam nodarītie zaudējumi ir aptuveni 711 000 eiro. Uzņēmums katrā struktūrvienībā izmantoja VID nereģistrētu viesmīļa staciju, kas bija pieslēgta vienotā tīklā ar VID reģistrētām kases sistēmām (ekspertīzes atzinums - notikusi nelikumīga iejaukšanās 30 kases sistēmās).

«Sadzīves tehnikas lietā» budžetam nodarītie zaudējumi ir aptuveni 20% no realizētās produkcijas apjoma (apgrozījums - aptuveni 42 miljoni eiro). Uzņēmums kases aparātos izmantoja divas datubāzes (ekspertīzes atzinums - notikusi nelikumīga iejaukšanās 78 kases sistēmās).

Visi šie krāpšanas gadījumi atrodas izmeklēšanas procesā.

Arī 2014.gadā atklāti vairāki krāpniecības gadījumi. Svaigas gaļas mazumtirdzniecībā divos gadījumos konstatēta iejaukšanās kases sistēmās. Dienas realizācijas ieņēmumi samazināti aptuveni par 80%. Aptuvenā ieņēmumu samazinājuma summa par gadu ir 358 500 eiro.

Iejaukšanās elektroniskajos kases aparātos konstatēta arī optikas salonos. Dienas realizācijas ieņēmumi samazināti aptuveni par 50%. Aptuvenā ieņēmumu samazinājuma summa par gadu ir 71 000 eiro.

Iejaukšanās kases sistēmās konstatēta arī konditorijas izstrādājumu realizācijā. Dienas realizācijas ieņēmumi tika samazināti aptuveni par 40%. Aptuvenā ieņēmumu samazinājuma summa par pusgadu ir 78 900 eiro.

Arī celtniecības materiālu, santehnikas tirdzniecībā konstatēta iejaukšanās kases sistēmā - patvaļīgi norauta VID izsniegtā plomba un nomainīts kases sistēmas cietais disks, budžetam nodarītie zaudējumi tiek noteikti.

Grozījumi 2014.gada 11.februāra Ministru kabineta noteikumos «Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskās prasības» un «Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība» tika izstrādāti, ņemot vērā uzklausītos nevalstisko organizāciju viedokļus un iebildumus attiecībā uz pieņemtajām kases aparātu un kases sistēmu noteikumu normām, kas uzņēmēju vidū radījušas neviennozīmīgu izpratni vai neskaidrību par to piemērošanu, kā arī ņemot vērā VID identificētās problēmas tirdzniecības nozarē.

VID norāda, ka izmaiņas elektronisko kases aparātu sistēmas lietošanā un tehniskajās prasībās skars salīdzinoši nelielu komersantu daļu, taču ievērojami sekmēs nodokļu ieņēmumu pieaugumu.

Pelēkā norādīja, ka šīm izmaiņām ļoti pretojas tirgotāji, piesaucot gan nozares sagraušanu, gan prasot līdz pat četrus gadus ilgu pārejas periodu, taču VID atklāto pārkāpumu skaits liecina, ka prasības ir nevis jāmīkstina, bet gan jāpadara vēl stingrākas.

Jau ziņots, ka ar restorānu tīkla «Gan Bei» īpašniekiem saistītā organizētā noziedzīgā grupa katru mēnesi no uzņēmuma kases aparātiem izzagusi aptuveni 700 000 līdz 800 000 eiro skaidras naudas jeb 50% no mēneša apgrozījuma. Finanšu policija vakar aizturējusi septiņus šīs grupas dalībniekus, tostarp Saeimas deputāta Sergeja Potapkina sievu, kura bijusi viena no organizētā noziedzīgā grupējuma vadītājām.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Čerņeckis šodien preses konferencē ne apstiprināja, ne noliedza, ka kratīšanas un aizturēšanas būtu veiktas restorānu «Gan Bei» īpašnieka «Lage Ko» birojā un restorānos, taču apstiprināja, ka starp vakar aizturētajiem un apcietinātajiem ir arī Saeimas deputāta Potapkina sieva Gaļina Karmača, kura ir «Lage Ko» līdzīpašniece.

VID Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš informēja, ka kopumā 9.decembrī un 10.decembrī veiktas 30 kratīšanas. Kopumā ir aizturēti septiņi cilvēki, no kuriem pieci cilvēki ir organizētā noziedzīgā grupējuma kodols. Podiņš apstiprināja, ka Potapkina sieva bija viena no organizētā noziedzīgā grupējuma vadītājām. Patlaban no aizturētajām personām apcietinājumā atrodas divas personas. Šodien notiek tiesas sēde, kurā tiek lemts par drošības līdzekli trešajai personai, kurai VID arī rosinājis piemērot apcietinājumu.

Podiņš sacīja, ka kratīšanas un aizturēšanas ir veiktas arī vienā no Latvijas lielākajiem kases sistēmu izstrādāšanas uzņēmumiem, kurš savas kases sistēmas piegādājis lielai daļai Latvijas tirgotāju, pakalpojumu sniedzēju un citu klientu. Kopā ar kases sistēmām šis uzņēmums klientiem piedāvājis zibatmiņas ar ļaunprogrammatūru, kura, slēdzot kasi, pēc saviem ieskatiem ļāvusi samazināt kasē esošo naudas summu un izņemt to no kases skaidrā naudā. Tādā veidā tika samazināts uzņēmuma oficiālais apgrozījums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu