Ja visa Eiropa aizies pa pieskari...

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien finanšu ministrs Saeimā svinīgi iesniedz nākamā gada budžeta likumprojektu. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs budžetu sagaida ar "nedaudz viegluma piegaršu", jo šis budžets esot pēdējais, kurš veidots stingrā starptautisko aizdevēju uzraudzībā. Viņš uzskata, ka vēl viena konsolidācija Latvijas budžetu var skart tikai tad, ja "visa Eiropa aizies pa pieskari".

Viņš šorīt intervijā Latvijas radio sacīja, ka ar starptautiskajiem aizdevējiem galvenajās pozīcijās panākta sapratne: "Domāju, ka pāris dienu laikā būs vienošanās par to, ka viņi varēs slēgt savu misiju un 22.[decembrī] svinīgi parakstīt programmas beigu dokumentu."

Jautāts, vai no aizdevējiem nav gaidāmas iebildes, Reirs sacīja, ka ir palikuši divi jautājumi - par "airBaltic" un "Krājbanku". Arī tajos vajadzētu būt sapratnei no aizdevēju puses.

Vai gaidāms vēl kāds griezums?

Viņaprāt, jauna budžeta konsolidācija nākamajā gadā sagaidāma vienīgi tad, ja Eiropa piedzīvos nopietnas problēmas. Pat pie Eiropas nelielas stagnācijas mums nedraudot papildu konsolidācija.

Vienīgā problēma ar konsolidācijas turpinājumu var būt tad, ja visa Eiropa aizies pa pieskari.

Tad problēmas būs arī mums, jo nedzīvojam uz vienas atsevišķas saliņas. Būs problēmas arī igauņiem, zviedriem, kam ir veselīgas ekonomikas.

Viņš nepiekrīt viedoklim, ka pēc Jaunā gada būs jāver budžets, lai papildus konsolidētu: "Vismaz vienu iemeslu pasakiet, kāpēc politiķiem tas būtu jādara! Žurnālisti dalās divās daļās - vieni uzskata, ka vērs vaļā uzreiz, lai palielinātu izdevumus. Otra puse uzskata, ka vērs vaļā, lai konsolidētu."

Patlaban netiek prognozēts, ka Eiropu nākamgad varētu skart nopietnas problēmas, Reirs minēja un vērsa uzmanību uz pēdējo dienu notikumiem ar problemātiskākajām valstīm - Itālija, Īrija nonākušas pie tāda paša secinājuma, kas Latvijā bija pirms trim gadiem - budžets jākonsolidē.

Tas varētu glābt Eiropu no padziļinātām problēmām.

Viņš Saeimā paredz plašas diskusijas par nākamā gada valsts budžetu.

Valdošā koalīcija centīsies nākamā gada budžetu pieņemt vēl šogad, lai nepieļautu pārtēriņus janvārī.

Ir arī neapmierinātie. Ko ar tiem?

Ar tiem, kurus budžets neapmierina, Saeima vēl tikšoties un izvērtēšot alternatīvas. Medicīna pirmā saņemšot papildu līdzekļus, kad radīsies tādas iespējas.

Latvijas nākamā gada budžets būšot ļoti konservatīvs, vismaz Baltijas mērogā.

Portāls TVNET jau ziņojis, ka 2012.gadā valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi prognozēti 4,516 miljardi latu, bet izdevumi - 4,641 miljards latu.

Reirs sacīja - nākamgad valsts pamatbudžets būs ar nelielu, bet pārpalikumu, bet deficīts veidosies no sociālā budžeta iztrūkuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu