Samazinājusies Latvijas vērtīgāko uzņēmumu sarakstā iekļuvušo banku vērtība (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gandrīz visu banku biznesa vērtība Latvijā pēdējā gada laikā ir samazinājusies, liecina Latvijas vērtīgāko uzņēmumu saraksts, kas tiks publiskots ceturtdien, 30.oktobrī, informēja žurnāla "Kapitāls" galvenais redaktors Olafs Zvejnieks.

Vērtīgākos Latvijas uzņēmumus, kuri pēc to biznesa vērtības sarindoti "TOP 101", biznesa ideju žurnāls "Kapitāls" sadarbībā ar investīciju baņķieru sabiedrību "IBS Prudentia" un Rīgas Fondu biržu noskaidro jau trešo gadu.

Banku sektors, kas pagājušā gada sarakstā ieņēma vietas vadošo uzņēmumu grupā, ir ievērojami zaudējis savu vērtību.

"Runājot par stāvokli kopumā, lai arī tas šobrīd ir nepopulāri, esmu optimistisks - par spīti tam, ka IKP pieaugums bremzējas, Baltijas valstīm ir liela priekšrocība, jo tām jau ir izdalīti ES struktūrfondi, un tie nav kredīti, kuri jāatdod," žurnālā "Kapitāls" saka Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons.

Pēc viņa domām, šī nauda turpmākos septiņus gadus attīstīs Latvijas ekonomiku un veicinās tās atgūšanos no grūtībām. Tverijons ir pārliecināts, ka jau nākamajā gadā ES līdzekļus saņems jauni projekti, "viņi meklēs darbiniekus, lai attīstītos, eksportēs, viņu kontu atlikumos parādīsies vairāk līdzekļu un bankām parādīsies lielākas iespējas izsniegt kredītus".

Otrs pozitīvās noskaņas faktors esot šobrīd topošā pakalpojumu eksporta valsts stratēģija un to pavadošais valsts atbalsta mehānisms.

"Šī stratēģija kopā ar topošo trasta likumu nozīmē, ka bankām pavērsies lielākas iespējas pakalpojumu eksportam un pilnīgi jauna tipa pakalpojumu sniegšanai," norāda Tverijons.

101 vērtīgākā uzņēmuma vidū šogad ir 16 bankas, bet 2007.gada sarakstā to bija 20.

Saskaņā ar pētījumu šogad tikai vienai no "TOP 101" iekļuvušajām bankām - "Trasta komercbankai" vērtība ir pieaugusi, turklāt visai ievērojami. "IBS Prudentia" partneris Kārlis Krastiņš to skaidro ar ļoti labiem bankas peļņas rādītājiem un pašu kapitāla pieaugumu.

Kā LETA jau ziņoja, īpaša pasākuma "Nacionālā kapitāla balva 2008" gaitā 30.oktobrī Melngalvju namā notiks uzņēmēju diskusija, kurā par tematu "Kā ilgtermiņā audzēt uzņēmuma vērtību Latvijas ekonomikas atdzišanas apstākļos" aicināti izteikties pazīstami eksperti un vadītāji Uldis Pīlēns, Benita Sadauska, Aiva Vīksna un Arvils Ašeradens, kā arī "TOP 101" iekļuvušo uzņēmumu vadītāji.

Saskaņā ar pētījumu šogad tikai viena uzņēmuma vērtība pārsniegusi vienu miljardu eiro jeb 700 miljonus latu.

Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada vērtējumu vērtība samazinājusies gandrīz pusei - 46 no "TOP 101" iekļuvušajiem uzņēmumiem, 23 uzņēmumi no tā izkrituši. Vērtība palielinājusies 32 no pagājušā gada "TOP 101" dalībniekiem, attiecīgi ir arī 23 jaunpienācēji.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu