Rudens depresija ir klāt! (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai ar cik ļoti rudens izgreznotu dabu ar krāsainām lapām, tomēr tieši šajā laikā nereti attopamies tik skumjā garastāvoklī, ka tā vien gribas iekliegties – rudens depresija ir klāt!

Aivis Dombrovskis, psihoterapeits: "Parasti jau tā ir, ka uz rudeni nāk vairāk klientu, taisni depresīva noskaņojuma dēļ. Depresīvs noskaņojums, kad vienkārši cilvēks jūtas nomāktāks, mazāks dzīvesprieks, mazāk smaida, tāds drūmāks, vairāk ieraujas sevī."

Šādu garastāvokli veicina tas, ka pēc ierastās vasaras saules, siltā laika un vieglajiem tērpiem cilvēkam nākas pārorientēties uz drēgnu, lietainu laiku, ievīstīties biezākos apģērbos un vairāk dzīvot tumsā.

Aivis Dombrovskis: "Rudens ir, kad dabā savāc augļus. Un arī cilvēku tas ietekmē – mazāk ir gaismas, vairāk pārdomu laiks. Cilvēkā ir tāds tukšums, un tāpēc viņš tāds nomāktāks ir – depresīvā noskaņojumā."

Lolita Neimane, dietoloģe: "Principā ir tā, ka pie tāda nomākta garastāvokļa cilvēki var darboties pavisam divējādi. Var neēst vai ēst ļoti maz un vispār aizmirst par ēšanu vai tieši otrādi – var tiešām sākties kaut kādas rijības lēkmes."

Sliktais garastāvoklis veidojas no serotonīna jeb laimes hormona trūkuma. Tad nu savu slikto garastāvokli bieži mēdzam glābt ar kārtīgu sevis samīļošanu našķējoties. Un pareizi vien ir - skandināvu pētnieki nu ir pierādījuši, ka ar gastronomiskām vājībām var pieveikt rudens nomāktību.

Lolita Neimane: "Pirmkārt par treknām zivīm noteikti nevajadzētu aizmirst."

Zinātnieki pierādījuši, ka zivis satur tādas taukskābes, kas vājina negatīvo stresu. Ir pat pamatoti pierādīts, ka valstīs, kur pārtikā izmantotās zivis pārsniedz pasaules vidējo rādītāju, par nomāktu garastāvokli iedzīvotāji žēlojas retāk! Tomēr no zivīm vien pārtikt ar nebūtu gudri!

Lolita Neimane: "Produktu grupas, kuras iesaka, kurās ir gana daudz B grupas vitamīnu, E vitamīns, un principā, ja tā paskatās, tad tā ir visa uztura piramīda. Vakaros, drēgnos vakaros laba tēja, kas ir salasīta laukos, es domāju, būtu vienkārši fantastiska lieta pret tādu drūmu noskaņojumu."

Bet kā paliek ar iecienīto šokolādi?

Lolita Neimane: "Klasiski piemin melno šokolādi ar lielu kakao saturu – 70 – 80 procentu, bet šeit gan būtu jābūt uzmanīgiem, jo dažreiz, ēdot šādu šokolādi lielos daudzumos, var nākt klāt kāds lieks kilograms, kas atkal diez vai vairos labsajūtu – drīzāk var uznākt kāda drūmā doma."

Tas pats attiecas arī uz piparmētru garšas cienītājiem, jo bieža piparmētru lietošana nevis pasargās, bet var novest pie depresīva noskaņojuma.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu