Sabiedrībā zināmi cilvēki cīnīsies par naudas atgūšanu no "Krājbankas"

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki, tostarp komponists Raimonds Pauls un izdevniecības "Žurnāls Santa" līdzīpašniece Santa Anča, nolēmuši apvienot spēkus, lai kopīgi cīnītos par noguldījumu atgūšanu no bankrotējušās "Latvijas Krājbankas", pirmdien vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Raidījums vēstīja, ka sabiedrībā zināmie cilvēki apsver iespēju apvienoties kopīgā domubiedru grupā, lai atgādinātu par savām tiesībām atgūt naudu.

Paulam dažādās valūtās bija noguldīti 700 tūkstoši latu, bet uzņēmumam "Žurnāls Santa" - 380 tūkstoši latu, kā arī Ančas privātie līdzekļi.

Pauls Latvijas Televīzijai apliecināja, ka noguldītāji ir gatavi par savām tiesībām atgādināt skaļi un par to tikšot runāts "godīgā un drosmīgā veidā".

Savukārt Advokāts Aldis Gobzems LTV teica, ka kreditori nereti izmanto iespēju apvienoties un to pilnvarotajai personai ir iespējams sekot līdzi bankas likvidācijas procesam, taču atgūstamās naudas summas apmēru tas neietekmējot.

Jau vēstīts, ka Valsts policijā ir sākts kriminālprocess saistībā ar aizdomām par "Latvijas Krājbankas" īpašumu 100 miljonu latu apmērā nelikumīgu ieķīlāšanu par labu trešajām personām. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome "Latvijas Krājbankas" darbību apturējusi, un iesniegusi tiesā bankas maksātnespējas pieteikumu.

Kriminālprocesā aizdomās turamie ir bijušais "Latvijas Krājbankas" valdes priekšsēdētājs Ivars Priedītis, bijušie bankas valdes locekļi Mārtiņš Zalāns, Dzintars Pelcbergs un Svetlana Ovčiņņikova. Tāpat aizdomās turētais ir bijušais bankas padomes loceklis Vladimirs Antonovs.

Visi pieci tiek turēti aizdomās pēc Krimināllikuma panta par pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu. Zalāns, Priedītis un Pelcbergs vēl tiek turēti aizdomās par piesavināšanās atbalstīšanu, bet Antonovs – par piesavināšanos.

Lietuvas bankai "Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Latvijas Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Lietuvas valdība 16.novembrī nacionalizēja 100% bankas "Snoras" akciju, kuru kontrolpakete piederēja Antonovam, bet 25% ‒ Raimondam Baranauskam, kurš bija "Snoras" valdes priekšsēdētājs. Arī Lietuvas ģenerālprokuratūra pēc informācijas saņemšanas no Lietuvas centrālās bankas par situāciju bankā "Snoras" 14.novembrī ierosinājusi krimināllietu.

Lietuvas ģenerālprokurors parakstīja Eiropas Savienības orderi Antonova un Baranauska aizturēšanai. Abi tika aizturēti Lielbritānijā, taču atbrīvoti pret drošības naudu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu