Rīgā 2012.gadā saglabās NĪN pieauguma 25% ierobežojumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgā nekustamā īpašuma nodokļa likmes 25% pieauguma ierobežojums tiks saglabāts arī 2012.gadā. Pašvaldībai tas nozīmē iekasēt no rīdziniekiem par deviņiem miljoniem latu mazāk, nekā tas būtu iespējams, ierobežojumu atceļot, informēja pašvaldības Ieņēmumu pārvaldē.

Kopumā nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi Rīgas 2012.gada budžetā tiek plānoti 2011.gada līmenī - 46,9 miljoni latu. Ja 25% pieauguma ierobežojums nākamgad tiktu atcelts, pašvaldība no rīdziniekiem varētu iekasēt 55,6 miljonus, taču ieņēmumu pārvaldes direktors Ilmārs Ziedonis uzsvēra, ka vairākās pilsētas apkaimēs tas nozīmētu dramatisku zemes nodokļa summas pieaugumu līdz pat divām trim reizēm, tāpēc nolemts ierobežojumu saglabāt.

Lielākajam nodokļu sloga pieaugumam Rīgā pakļautas galvenokārt privātās apbūves teritorijas un rajoni pilsētas nomalēs - Ķīpsala, Teika un citas apkaimes Pārdaugavā, kā arī Teika un Mežaparks Daugavas labajā krastā.

Nodokļa maksājumi par ēkām nākamgad pieaugs minimāli - vidēji par četriem procentiem, norādīja Ziedonis.

Tā kā izmaiņas likumā par Nekustamā īpašuma nodokli Saeima vēl nav apstiprinājusi, pagaidām vēl ir pāragri spriest par nodokļa atlaižu saņēmēju loka paplašināšanu. Rīgas domes saistošajos noteikumos jau tagad nodokļa atlaides noteiktas trūcīgajiem rīdziniekiem, kā arī ēkām, kas ir kultūras vēstures pieminekļi. Šīs atlaides tiks saglabātas. Ziedonis pastāstīja, ka patlaban atlaides saņem nodokļu maksātāji, kas dzīvo kopā ar nepilngadīgu personu, kurai ir invaliditāte, taču nākamgad, visticamāk, vecuma ierobežojums tiks atcelts un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu saņems visi rīdzinieki, kas dzīvo kopā ar personu, kurai ir invaliditāte.

Kopumā rīdziniekiem nākamgad tiks piešķirtas nodokļa atlaides aptuveni viena miljona latu apmērā.

Rīgas domes Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse norādīja, ka patlaban tiek gatavoti pašvaldības saistošie noteikumi, kuros tiks precizētas nodokļa atlaides saņēmēju kategorijas, kas varētu tikt papildinātas diskusiju gaitā. Tomēr viņa norādīja, ka, piešķirot nodokļa atvieglojumus, rūpīgi jāizvērtē, kādu ietekmi tas atstās uz pašvaldības budžetu. Rīgas domei gala lēmumi par nekustamā īpašuma nodokļa jautājumiem būs jāpieņem līdz janvāra beigām, lai līdz pirmajam maksājumu paziņojumu izsūtīšanas laikam 15.februārī jau būtu zināms, cik rīdziniekiem būs jāmaksā 2012.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu