Ierosinās disciplinārlietu par Jaunalksnes sarunu noklausīšanos (20)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Andris Guļāns ir nolēmis ierosināt disciplinārlietu pret AT tiesnesi Mariju Goldšmiti, kurai pirms mēneša tika pārmesta neprofesionalitāte, sankcionējot Latvijas Televīzijas (LTV) žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanos.

AT Administrācijas vadītāja Anita Kehre sacīja, ka Guļāns ir izanalizējis viņa rīcībā esošos materiālus un izlēmis ierosināt disciplinārlietu. Patlaban vēl nav zināms, kad disciplinārlieta tiks izskatīta, jo paskaidrojumi vēl jāsniedz pašai Goldšmitei.

Kehre atturējās konkretizēt, tieši par ko disciplinārlieta ierosināta.

Jau ziņojām, ka Guļāns septembrī pieļāva iespēju, ka Goldšmite rīkojusies neprofesionāli, sankcionējot Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanos, sakot, ka pārbaude par tiesneses rīcību tiks turpināta un viņš lēmumu par iespējamo disciplinārlietas ierosināšanu pieņems pēc tam, kad būs iepazinies ar informāciju no Ģenerālprokuratūras un uzklausījis tiesneses paskaidrojumus.

Guļāns tolaik sacīja, ka nevar apgalvot, vai Goldšmite ir pieļāvusi disciplināri sodāmus pārkāpumus, jo, lai to pateiktu, nepieciešams uzzināt, kāda informācija tiesnesei tikusi sniegta no sankcijas pieprasītāja puses un kas viņai teikts.

Tieši tiesnese Goldšmite, izskatot Finanšu policijas lūgumu, devusi atļauju veikt Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanos laikā no 2005.gada 6.decembra līdz 2006.gada 6.janvārim un šo informāciju likumā noteiktajā uzraudzības kārtībā nosūtījusi Ģenerālprokuratūrai. Ar lūgumu pārbaudīt sankcijas izsniegšanas likumību AT vērsās Jaunalksne, lūdzot ierosināt pret tiesnesi disciplinārlietu.

Savukārt Goldšmite sacīja, ka, iespējams, viņai vajadzējis rūpīgāk izpētīt lietu un prasīt papildu informāciju no operatīvās darbības subjekta, taču tīšus likuma pārkāpumus viņa neesot pieļāvusi. Tobrīd, kad viņa pieņēmusi lēmumu par žurnālistes sarunu noklausīšanās sankcionēšanu, informācijas, lai to darītu, bijis pietiekami. Viņa piebilda, ka var runāt tikai par situāciju sankcijas došanas brīdī.

Tiesnese uzsvēra, ka būtiskāk ir atbildēt uz jautājumu, kādā veidā notikusi informācijas noplūde, nevis visu vainu novelt uz tiesnesi, kurš sankciju izsniedzis. Viņa arī uzsvēra, ka ar operatīvo lietu nav iepazinusies. Parasti operatīvās darbības subjekts AT tiesnesim pamato nepieciešamību veikt operatīvās darbības. Uz viņa iesniegtajiem materiāliem un ziņojuma pamata arī tiekot izsniegta sankcija.

Tiesnese pauda nožēlu, ka šādi aizskarta preses brīvība, un atzina, ka situācija ar slepenas informācijas noplūdi uzskatāma par bīstamu arī tāpēc, ka varētu būt aizskarts arī žurnālista gods un cieņa.

Jau ziņots, ka daļa publiskoto Jaunalksnes telefonsarunu ierakstītas no 2005.gada 6.decembra līdz 2006.gada 6.janvārim, pamatojoties uz operatīvās darbības subjekta - FP - lēmumu un tiesneša sankciju. Par FP darbībām saistībā ar sarunu noklausīšanos un to satura izpaušanu prokuratūra sāka kriminālprocesu.

Vēlāk atklāts, ka žurnālistes sarunas noklausītas arī šā gada pavasarī. Iespējams, arī šo sarunu noklausīšanos lūgusi sankcionēt FP. Pieļauts, ka sankcija varētu būt saņemta, maldinot Augstākās tiesas tiesnesi. Oficiāli šī informācija nav apstiprināta.

Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departaments arī sācis pārbaudi par visu līdz šim noklausīto telefonsarunu publiskošanas atbilstību likumam "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem", citiem likumiem un starptautiskajām konvencijām.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu