Sudānā atbrīvotie Latvijas pilsoņi nogādāti Latvijā (13)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Sudānā atbrīvotā helikoptera apkalpe no Latvijas - kapteinis Artjoms Nalbandjans, otrais pilots Jānis Gindra un mehāniķis Kaspars Reihlers - ir nogādāta Latvijā un atgriezusies pie savām ģimenēm.

Pilotu veselības stāvoklis apmierinošs

Ņemot vērā pārdzīvoto, kā arī garo atpakaļceļu, viņu veselības stāvoklis raksturojams kā apmierinošs, teikts Ārlietu ministrijas (ĀM) izplatītajā paziņojumā.

"Respektējot iepriekš nolaupīto Latvijas pilsoņu un viņu ģimenes locekļu izteikto vēlmi", ĀM nav organizējusi šo cilvēku tikšanos ar plašsaziņas līdzekļiem un norāda uz bijušo nolaupīto un viņu tuvinieku izteikto vēlmi pēc privātās dzīves neaizskaramības.

Detalizētāka informācija būs zināma nākamnedēļ

ĀM valsts sekretārs Andris Teikmanis solīja, ka detalizētāka informācija par Latvijas pilsoņu nolaupīšanas un atbrīvošanas apstākļiem tiks sniegta nākamnedēļ, visticamāk, tas varētu notikt ceturtdien, 16.decembrī.

Kā ziņots, 8.decembrī tika atbrīvoti nemierīgajā Dārfūrā, Sudānā, nolaupītie trīs Latvijas pilsoņi, kas nemiernieku gūstā pavadīja vairāk nekā mēnesi.

"Mēs esam priecīgi paziņot, ka šie trīs vīrieši ir atbrīvoti, un mēs priecājamies par viņu ģimenēm Latvijā, kas tuvākajās dienās varēs viņus satikt," pavēstīja ANO Pasaules pārtikas programmas (WFP) izpilddirektore Džozete Šīrana. "Tagad mēs varam visi priecāties par viņu brīvību. WFP nenogurusi strādāja sadarbībā ar Sudānas un Latvijas valdību, lai panāktu viņu atbrīvošanu."

Latvijas valdība ķīlnieku atbrīvošanu bija uzticējusi ANO Pasaules Pārtikas programmas dienestam un iepriekš norādīja, ka Latvija, tāpat kā ANO, nepiedāvās izpirkuma maksu.

Kā informēja ĀM, par Sudānā nolaupīto trīs Latvijas ķīlnieku atbrīvošanu izpirkuma nauda nav tikusi maksāta. Sākotnēji visu trīs atbrīvoto pilotu veselības stāvoklis tika raksturots kā labs, bet vēlāk Ārlietu ministrijas izsūtītajā paziņojumā tas tika norādīts kā "stabils un apmierinošs".

Līdz šim brīdim ķīlnieku atbrīvošanas apstākļi publiski nav izklāstīti. Detalizētāka informācija par atbrīvošanas apstākļiem tika solīta pēc nolaupīto Latvijas pilsoņu atgriešanās Latvijā.

ANO pārtikas programmā strādājošie trīs Latvijas pilsoņi Dārfūrā tika nolaupīti 4.novembrī

Jau ziņojām, ka ANO pārtikas programmā strādājošie trīs Latvijas pilsoņi Dārfūrā tika nolaupīti 4.novembrī. Bruņoti kaujinieki iebruka pilotu mājā un sagūstīja viņus, nogādājot nezināmā vietā.

Nolaupītie vīrieši strādāja Latvijas aviokompānijā "GM Helicopters", kurai ir līgums ar WFP.

Dārfūrā regulāri tiek nolaupīti ārvalstu pilsoņi ar mērķi pieprasīt izpirkuma naudu.

Pēdējais šāds incidents notika 29.augustā, kad bruņoti kaujinieki Njalā nolaupīja divus krievu pilotus. Divas nedēļas agrāk Dārfūrā tika nolaupīti divi Jordānijas policijas konsultanti, kas strādāja kopā ar ANO un Āfrikas Savienības miera uzturēšanas spēkiem Dārfūrā (UNAMID).

Kopš 2009.gada marta kara plosītajā reģionā nolaupīti vairāk nekā 20 ārzemnieki, bet visi ķīlnieki dažas dienas vēlāk atbrīvoti neskarti.

Dārfūrā kopš 2003.gada plosās pilsoņu karš, kas prasījis vismaz 300 000 cilvēku dzīvību, bet vēl aptuveni 2,7 miljoni cilvēku devušies bēgļu gaitās, liecina ANO dati.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu