Saistībā ar Jaunalksnes sarunu publiskošanu aizturētas divas amatpersonas (45)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saistībā ar Latvijas Televīzijas (LTV) žurnālistes Ilzes Jaunalksnes sarunu publiskošanu aizturētas divas Finanšu policijas (FP) amatpersonas, ziņo LTV raidījums "Panorāma". Apstiprinājumu informācijai nevienā no tiesībsargājošām iestādēm "Panorāmai" nav izdevies iegūt.

Aģentūrai LETA ne Korupcijas apkarošanas birojs (KNAB), ne FP arī nesniedza informāciju par iespējamo FP amatpersonu nopratināšanu.

Prokuratūras preses sekretārs Andrejs Vasks informēja, ka kriminālprocesi, kas attiecas uz Jaunalksnes sarunu publiskošanu, klasificēti kā slepeni, tādēļ nekādi komentāri netiks sniegti.

Jau ziņots, ka Jaunalksne no valsts vēlas piedzīt 300 000 latu atlīdzību par morālo kaitējumu saistībā ar noklausīto telefonsarunu publiskošanu.

Jaunalksne 18.septembrī Administratīvajā rajona tiesā iesniedza pieteikumu pret Latvijas valsti, Valsts ieņēmumu dienestu (VID) un tā struktūrvienību - Finanšu policiju. Viņa apstrīd valsts iestāžu rīcību un prasa atlīdzināt morālo kaitējumu, informēja tiesas priekšsēdētāja palīdze Sanita Mickeviča.

Jau ziņots, ka daļa publiskoto Jaunalksnes telefonsarunu ierakstītas no 2005.gada 6.decembra līdz 2006.gada 6.janvārim, pamatojoties uz operatīvās darbības subjekta - FP - lēmumu un tiesneša sankciju. Par FP darbībām saistībā ar sarunu noklausīšanos un to satura izpaušanu prokuratūra sāka kriminālprocesu.

Vēlāk atklāts, ka žurnālistes sarunas noklausītas arī šā gada pavasarī. Iespējams, arī šo sarunu noklausīšanos lūgusi sankcionēt FP. Pieļauts, ka sankcija varētu būt saņemta, maldinot Augstākās tiesas tiesnesi. Oficiāli šī informācija nav apstiprināta.

Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departaments arī sācis pārbaudi par visu līdz šim noklausīto telefonsarunu publiskošanas atbilstību likumam "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem", citiem likumiem un starptautiskām konvencijām.

Jau ziņots, ka Jaunalksne laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze", Latvijas Neatkarīgajai televīzijai, TV5 un "Radio SWH" nosūtījusi brīdinājumu rēķināties ar tiesiskajām sekām un viņai nodarīto morālo un materiālo kaitējumu, publicējot telefonsarunas.

Ierakstītās sarunas publiskoja arī žurnālists Lato Lapsa. Viņa izveidotajā interneta mājaslapā sākotnēji bija ievietoti arī sarunu audioieraksti, bet tagad pieejami atšifrējumi. Audioieraksti izņemti pēc mājaslapas servera uzturētājfirmas prasības.

Komentāri (45)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu