Daļa Jaunalksnes telefonsarunu, iespējams, ierakstītas, maldinot tiesnesi (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Augstākās tiesas (AT) tiesnesis, ar kura sankciju ierakstīja žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunas pavasarī, iespējams, maldināts, jo viņam lūgta atļauja pārtvert kādas citas personas sarunas, uzrādot LTV darbinieces telefona numuru, šodien vēsta laikraksts "Diena".

Vakar prokuratūra paziņoja, ka nekomentēs šādus pieļāvumus.

Lai arī Satversmes aizsardzības birojs (SAB) atzinis, ka Jaunalksnes sarunas no 11.aprīļa līdz 10.maijam ierakstītas ar tiesneša atļauju, neoficiāla informācija vēsta, ka patiesībā viņam lūgts sankcionēt kādas citas ar kriminālnoziegumu saistītas personas noklausīšanos. Taču šīs personas telefona numura vietā SAB iedots Jaunalksnes numurs.

Pēdējās dienās par šādu iespējamību teorētiskā līmenī izteikušās vairākas amatpersonas. Tā AT priekšsēdētājs Andris Guļāns minējis gadījumus, kad policijas darbinieki rīkojušies nelikumīgi, tiesnesim apgalvojot, ka noklausāmā persona ir narkodīleris, bet viņa telefona numura vietā iedodot citai personai piederošo, teikts laikrakstā.

AT senators Artūrs Freibergs LTV diskusijā trešdien savukārt vērsa uzmanību uz to, ka ar noziedzīgo pasauli saistītas personas izmanto mobilo telefonu priekšapmaksas kartes, ko bieži maina. Tas nozīmē, ka operatīvajiem darbiniekiem jāprasa arvien jaunas noklausīšanās sankcijas un tiesnešu darbs palielinās. SAB priekšnieks Jānis Kažociņš kā trūkumu ir minējis faktu, ka pagaidām nav vienotas mobilo telefonu datu bāzes, kas ļautu tiesnesim konstatēt, kādai personai pieder numurs. Pašlaik tiesnesim ir vien jāuzticas prasījumā uzrādītajam cilvēka vārdam un viņam piedēvētajam telefona numuram.

Atļauju noklausīties prasījušās Finanšu policijas pārvaldes (FPP) pārraugošā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) priekšnieka vietnieka pienākumu izpildītājs Vladimirs Vaškevičs nekomentēja laikraksta rīcībā esošo informāciju, uzsverot, ka šo lietu izmeklē prokuratūra.

Jau ziņots, ka Jaunalksnes telefonsarunas ar uzņēmēju Gati Saknīti pavasarī noklausītas ar Augstākās tiesas (AT) tiesneša sankciju, iepriekš aģentūru LETA informēja Satversmes aizsardzības birojā (SAB).

Detalizētāku informāciju par aprīlī veikto sarunu noklausīšanās sankcijām SAB nodevis Ģenerālprokuratūrai.

AT Administrācijas vadītāja Anita Kehre aģentūrai LETA sacīja, ka pagaidām "komentāru nebūs" un pagaidām nepubliskos tiesneša vārdu, kurš devis sankciju, lai žurnālistes sarunas tiktu noklausītas.

Prokuratūras preses sekretārs Andrejs Vasks aģentūrai LETA pastāstīja, ka prokuratūra veic pārbaudi par operatīvās darbības atbilstību likumu prasībām saistībā ar žurnālistes sarunu operatīvo noklausīšanos un to satura izpaušanu. Tāpat pieņemts lēmums uzsākt kriminālprocesu par operatīvās darbības pasākumu veikšanu neatbilstoši Operatīvās darbības likumam Valsts ieņēmuma dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldē.

Savukārt VID Komunikāciju nodaļas vadītāja Agnese Grīnberga aģentūrai LETA nevēlējās atklāt, vai arī pavasarī sankciju žurnālistes sarunu noklausīšanai lūgusi Finanšu policija. Viņa sacīja, ka sankcijas pieprasītājs jāatklāj tam, kurš izpaudis informāciju par to, ka sarunas noklausītas sankcionēti.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu