Finanšu piramīdā ieguldījušas vairākas amatpersonas (23)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Finanšu piramīdā, kuras pētīšana laikraksta "Dienas Bizness" (Db) žurnālistam Aigaram Kauliņam beidzās ar draudiem, ieguldījušas vairākas amatpersonas, šodien raksta Db.

Kā atgādina laikraksts, daudzlīmeņu mārketinga struktūras "European Prosperity Club" (EPC, tagad - "Mulberry Group") darbību izmeklē Ekonomikas policija.

AS "Latvenergo" valdes loceklis Aigars Meļko pērn ieguldījis šajā struktūrā 43 000 ASV dolāru (21 500 latus), liecina Valsts ieņēmumu dienesta informācija. Trasta līgumu ar EPC viņš slēdzis pagājušajā gadā, kad finanšu piramīda darbojās ar nosaukumu "European American Prosperity Trust Corporation".

"Meļko ieguldījumu veica laika posmā starp 2005.gada novembri un 2006.gada augustu, kad viņš nebija "Latvenergo" amatpersona," laikrakstam apgalvojis "Latvenergo" preses sekretārs Andris Siksnis. "Atjaunojot darbību valdē, Meļko ieguldīto izņēma. Katrs cilvēks var pārvērtēt savu darbību."

Savukārt Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieka vietnieks Jānis Skvorcovs finanšu piramīdā pērn ieguldījis 8000 dolāru (4000 latu).

Kā atgādina Db, tāpat ieguldītāju vidū ir Latvijas Bankas (LB) Liepājas filiāles vadītājs Gundars Lazdāns. Viņš atklāja, ka iesaistījies EPC, labu draugu pierunāts. Pirmā informācija par šādu ieguldījumu veidu bijusi 2001.-2002.gadā. Ne no tiesībsargājošo iestāžu puses, ne presē nav bijuši brīdinājumi, ka fonda darbība ir kaut kādā veidā nelikumīga. Arī pašreiz viņa rīcībā esot tikai informācija no Db publikācijām.

"Nebiju domājis, ka tas ir tik nopietni," viņš atzina.

Taču Lazdāna veikto ieguldījumu termiņš esot līdz 2008. un 2010. gadam, tāpēc šobrīd naudu saskaņā ar līguma noteikumiem izņemt viņš nevarot. Atliekot tikai gaidīt, kā tas viss beigsies.

"Saskaņā ar LB ētikas kodeksu bankas darbinieki īsteno personiskus darījumus, rūpējoties arī par bankas reputāciju un izvairoties no jebkādiem aizdomīgiem darījumiem," Db sacīja LB preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

Viņš norādīja, ka tajā pašā laikā katra paša ziņā paliek jautājums par ļoti riskantu ieguldījumu iespēju izmantošanu.

Tautas partijas biedrs Ivars Eglītis sarunā ar Db atzina, ka kļuvis par EPC ieguldītāju uz vienu gadu, taču pēc līguma termiņa beigām izņēmis naudu ārā un vairs iesaistīties līdzīgās shēmās negatavojoties. "Piekritu, laba paziņas pierunāts, taču nejutos komfortabli," viņš norādīja.

Saskaņā ar amatpersonas deklarāciju ieguldījums EPC Eglītim bijis 12 453 lati.

Pēc EPC atzara "Mulberry Team" prezidenta Nikolaja Šestakova teiktā, noguldītāju vidū esot arī Saeimas deputāti. "Kopējais ieguldītāju skaits mērāms desmitos tūkstošu," laikrakstam apgalvojis Šestakovs.

Joprojām nav īstas skaidrības, vai šo skaitu veido tikai Latvijas ieguldītāji vai visi struktūrā esošie. "Kompānija nevāc statistiku par ieguldītāju valstīm. Jautājumus par klientu nacionālo piederību mēs neuzdodam," Db skaidrojis "Mulberry Team" prezidents.

"Mulberry Team" ir daļa no "Mulberry Group", kas savukārt ir tā pati EPC, tikai ar mainītu nosaukumu.

Kā ziņots, Rīgas Galvenajā policijas pārvaldē sākts kriminālprocess par izteiktajiem draudiem Db žurnālista Kauliņa dzīvībai.

Draudēts arī "Mulberry Group" amatpersonām, iepriekš atzina Šestakovs.

Pēc Šestakova teiktā, viņš vasarā saņēmis draudus par plānotu melnā PR kampaņu pret finanšu piramīdu. Pēc viņa vārdiem, draudējis esot kādreizējais šīs piramīdas projektu vadītājs Staņislavs Makarenko, bet aiz viņa "stāvot" brālis, uzņēmējs Vadims Makarenko.

"EPC darbība, pieņemot noguldījumus, ir krimināli sodāma," Db atzina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes priekšsēdētājs Uldis Cērps. Viņš norādīja, ka finanšu piramīdas apturēšana ir policijas kompetencē. "Licenci finanšu piramīdai mēs vispār neizsniegtu, bet cilvēkiem, kuriem piedāvā ieguldīt naudu nelicencētos uzņēmumos, jāziņo policijai," sacīja Cērps.

Savukārt Šestakovs uzsver, ka "Mulberry Group" nodēvēšana par finanšu piramīdu ir nepatiesa. "Mulberry Group" ar līgumattiecībām ir apvienotas vairākas kompānijas. "Mēs pamatā darbojamies kā finanšu starpnieks un pārdodam dažādu kompāniju finanšu produktus. Mums kā starpniekiem nav tiesību pieņemt noguldījumus un slēgt ar investoriem tiešus līgumus," sacīja Šestakovs.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu