Atbild Juris Jansons, Nordea bankas hipotekārās kreditēšanas attīstības vadītājs (12)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uz Financenet lasītāju jautājumiem atbild Nordea bankas hipotekārās kreditēšanas attīstības vadītājs Juris Jansons.

- Laba diena! Kā varu veikt lielāku maksājumu, lai samazinātu savu kredīta summu? Vai nepieciešams kāds iesniegums? Un tad man procentus rēķinās no atlikušās summas?

Klientam ir vairākas iespējas, kā samazināt savu kredīta summu. Viens no variantiem ir priekšatmaksāt kredītu, bankā uzrakstot iesniegumu. Otrs veids, kā paātrināt kredīta atmaksu, ir samazināt aizdevuma termiņu, tādā veidā palielinot atmaksājamās pamatsummas apmēru.

- Vai atšķiras kreditēšanas nosacījumi, ja pērk sērijveida dzīvokli, kurā jāveic remonts, un ja būvē māju? Kurā gadījumā ir izdevīgāki nosacījumi? Kāda ir procentu likme?

Lai piemeklētu jūsu vajadzībām un iespējām pareizo risinājumu, būtu nepieciešams izvērtēt abus variantus. Katram ir savi plusi un mīnusi, kas jāizvērtē klientam pašam. Tomēr no bankas viedokļa labāks nodrošinājums skaitās jauna privātmāja, jo tādām attiecīgi var piemērot maksimālo termiņu (40 gadi), kā arī procentu likmes ir pietiekami pievilcīgas. Ja ir vēlme celt savu privātmāju, vispirms būtu nepieciešams aprunāties ar bankas konsultantu, kas izklāstītu visus nepieciešamos nosacījumus, kā arī palīdzētu noorientēties visos darījuma soļos, kas klientam ir jāveic, lai sakārtotu visus finansiālos darījumus.

- Ja ir paņemts hipokredīts dolāros, bet patlaban dolārs krītas attiecībā pret eiro, - tas ir labi vai slikti, kāds ieguvums vai arī problēmas? Vai kāds var mani apgaismot šai lietā?

Ja Jums ir kredīts valūtā, kuras cena ir kritusies (piemēram, ASV dolāram), tad tas Jums ir izdevīgi. Pie šādām kursa svārstībām Jūsu reālais aizdevums ir samazinājies, ja jūsu ienākumi ir, teiksim, latos vai eiro. Šo jūs noteikti arī ievērojat katru mēnesi, konvertējot mazāku naudas apjomu, lai samaksātu savu ikmēneša kredīta maksājumu.

Ja runājam par riskiem, tad vienmēr galvā ir jāpatur tāda lieta kā valūtas risks. Tas nozīmē, ka, valūtas cenai svārstoties, diezgan ievērojami var mainīties gan ikmēneša maksājums, gan arī aizdevuma apjoms pret valūtu, kādā saņemat ienākumus. Tādēļ Nordea saviem klientiem iesaka aizņemties valūtā, kādā tie saņem savus ienākumus.

- Vai Nordea bankā iespējams saņemt hipotekāro kredītu arī Šveices frankos?

Nordea banka ir viena no Latvijas bankām, kas sāka praktizēt klientu kreditēšanu ārvalstu valūtās, piemēram, Šveices frankos, tādā veidā piedāvājot labākus nosacījumus saviem klientiem. Tomēr, pēdējā laikā svārstoties pasaules ekonomikai, šo praksi esam piebremzējuši, klientus lielākoties kreditējot vai nu EUR vai LVL valūtās.

- Vai ir iespējams saņemt hipotekāro kredītu dzīvokļa iegādei 100% apmērā, ja es ar sievu kopā nopelnu 900 Ls, varam ieķīlāt vecāku dzīvokli un ir vēl divi galvotāji?

No Jūsu jautājuma varu noprast, ka Jums ir varianti, kas noteikti būtu jāpārrunā ar Nordea bankas konsultantiem. Zvaniet uz Nordea bankas kontaktu centru un pierakstieties uz konsultāciju. Ja Jums ir papildu nodrošinājums, 100% kredītu ir iespējams saņemt. Protams, nezinot visus apstākļus, grūti būtu minēt konkrētu aizdevuma summu, uz kuru Jūs varētu pretendēt, taču tā varētu būt 60-70 tūkstošu latu apmērā.

- Vai Nordea iespējams hipotekāro kredītu mājas pabeigšanai saņemt chf? Paldies par atbildi!

Pilnīgi noteikti Nordea bankā var saņemt aizdevumu privātmājas celtniecības pabeigšanai. Uzskatu, ka Nordea būvniecības kredīts ir ļoti draudzīgs klientiem, par ko varat pārliecināties sarunā ar bankas konsultantiem. Ja ir vēlme aizņemties valūtā, kurā netiek saņemti ienākumi, tad ir jārēķinās ar valūtas risku.

- Labdien! Vēlos iegādāties trīsistabu dzīvokli Imantā, kura cena varētu būt ~50000 EUR. Man ir 60 gadi. strādāju Latvijas Universitātē un saņemu pensiju. Vēlos uzzināt, kādas jāveic darbības, lai iegādātos dzīvokli, un kādas ir procentu likmes. Paldies!

Sveicināti! Lai iegādātos dzīvokli, izmantojot bankas finansējumu, vispirms ir jāvēršas bankā, lai izrunātu visas nepieciešamās nianses. Nezinot kopējo situāciju, būtu grūti šādā veidā izteikt Jums piedāvājumu. Tomēr varam mēģināt izkalkulēt, ņemot vērā pieņēmumus. Ja Jūs pērkat sērijveida dzīvokli, tad pieņemu, ka maksimālais termiņš varētu būt 20 gadi. Lai ņemtu 50 000 EUR kredītu, Jūsu ienākumiem ir jābūt apmēram 550 latiem. Ja esat tuvu pensijas vecumam vai jau esat pensijā, tad banka varētu Jums prasīt papildu aizņēmēju. Kad Jums ir skaidrība par iespējamo finansējumu, Jums būtu nepieciešams vienoties ar dzīvokļa pārdevēju par tālākajām darbībām.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu