Lems par "Lattelekom" darbības izbeigšanu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šodien skatīs Uzņēmumu reģistra (UR) pieteikumu, kurā lūgts prasīts izbeigt Jānim Vaišļam piederošās SIA "Lattelekom" darbību.

Kā ziņots, pirms vēršanās tiesā UR, izvērtējot valstij daļēji piederošā telekomunikāciju operatora SIA "Lattelecom" pretenziju, atcēla lēmumu par "Lattelekom" reģistrāciju.

2006.gada maijā Latvijas dominējošais fiksēto telekomunikāciju operators līdz ar jaunu biznesa virzienu attīstīšanu un pārmaiņām struktūrā mainīja līdz šim daudzus gadus izmantoto un pazīstamo nosaukumu "Lattelekom" uz "Lattelecom". Šīs pārmaiņas kompānijai tolaik izmaksāja aptuveni 400 000 latu.

2006.gada 9.jūnijā UR reģistrēts SIA "Lattelekom", kas līdz 20.jūnijam piederēja Pēterim Liniņam, bet pēc tam firmas vienīgais īpašnieks un valdes loceklis ir Vaišļa.

Viņš iepriekš uzsvēra, ka brīdī, kad reģistrēts uzņēmums, UR nebija nekādu pretenziju pret nosaukumu. "Iepriekš UR nesaskatīja nekādus šķēršļus uzņēmuma reģistrācijai, bet tagad pēkšņi ir krasi mainījis savu nostāju," teica Vaišļa.

Vaišļa uzsvēra, ka Latvijā oficiāli reģistrēts liels skaits uzņēmumu, kuru nosaukumā atšķiras tikai viens burts, tāpēc nav pamata argumentiem, ka notiek maldināšana. Reģistrējot "Lattelekom", valsts nebija izdarījusi neko pretlikumīgu, un viss bija pamatoti, bet nu tā maina savu nostāju, sacīja Vaišļa.

Izveidojusies juridiskā situācija arī viņam kā topošajam juristam esot interesanta, tāpēc ar interesi tikšot gaidīts tiesas lēmums.

Vaišļa norādīja, ka patur iespēju pārdot uzņēmumu, bet, ja viņa uzņēmējdarbība tikšot kavēta, apsver iespēju prasīt kompensācijas no valsts.

Galvenais valsts notārs Jānis Endziņš atzina, ka izveidojusies situācija ir precedents un līdzīgi gadījumi līdz šim neesot bijuši.

UR, reģistrējot uzņēmumu, nav uzdevums sīki izvērtēt kompānijas nosaukumu. Tikai pēc tam, kad ar pretenzijām UR vērsies "Lattelecom", esot sīkāk analizētas lēmuma sekas. UR nolēmis tiesāties, lai to mainītu.

UR prasību par Vaišļam piederošā "Lattelekom" likvidāciju tiesā iesniedza 18.aprīlī.

UR prasībā norādījis, ka 2006.gada jūnijā "Lattelekom" reģistrēts komercreģistrā, taču vēlāk lēmums atzīts par prettiesisku un atcelts.

Endziņš prasībā tiesai norādījis, ka par maldinošu uzskatāma tāda informācija, uz kuras pamata trešā persona var izdarīt nepatiesu atzinumu par attiecīgo komersantu un tā komercdarbību un kura rada nepatiesu priekšstatu par komersanta identitāti.

No brīža, kad telekomunikāciju operators mainījis nosaukumu uz "Lattelecom", līdz brīdim, kad pieteikta "Lattelekom" ierakstīšana komercreģistrā, bija pagājušas divas nedēļas. No tā secināms, ka šis laika posms bijis pārāk īss, lai nosaukuma "Lattelekom" izmantošana nemaldinātu trešās personas, uzskata Endziņš.

"Lattelecom" grupas preses sekretāre Maija Celmiņa informēja, ka "Lattelecom" apstrīdējis valsts notāra 2006.gada 9.jūnija lēmumu reģistrēt "Lattelekom" un 5.oktobrī tas atzīts par prettiesisku.

Par 5.oktobra lēmumu "Lattelekom" iesniegusi pieteikumu Administratīvajā rajona tiesā. "Lattelecom" administratīvajā lietā pieaicināts kā trešā persona.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu