Šī gada pirmajā pusgadā sarucis lielo īpašuma darījumu skaits Rīgā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šī gada pirmajā pusgadā strauji sarucis to nekustamā īpašuma darījumu skaits Rīgā, kuri sasniedz miljons latu un vairāk, liecina laikrakstā "Dienas Bizness" publicētais "Baltic Screen" pētījums.

Pērnā gada otrajā pusgadā šādu darījumu skaits bija vismaz 55, bet šī gada pirmajos sešos mēnešos - 36.

Lielākais nekustamā īpašuma darījums šajā pusgadā, kas ir arī lielākais līdz šim reģistrētais šāda īpašuma pirkums, bija tirdzniecības centra "Domina" - 8,13 hektāru zemes ar divām būvēm Ieriķu ielā 3 - pārdošana. Darījuma summa bija 103,04 miljoni latu. Šo īpašumu pārdeva SIA "PK Investments", kas ir AS "Pro Kapital" un divu Igaunijā reģistrētu kompāniju meitasuzņēmums. To iegādājusies Vācijas kompānija "KanAm Grund Kapitalanlagegesellschaft GmbH", kurai darījuma slēgšanai hipotekārais kredīts nav bijis nepieciešams.

Otro un trešo pozīciju dala divi darījumi, kas mērāmi 5,95 miljonos latu. Par šādu summu Rīgas Brīvostas pārvalde februārī SIA "Rīgas pasažieru terminālis" pārdevusi 59 890 kvadrātmetrus zemes ar muitas ēku Eksporta ielā 3a, 3b. Iegādājoties īpašumu, Rīgas pasažieru terminālis ņēmis 11,99 miljonu latu kredītu "Parex bankā".

Tāpat par šādu summu "Rietumu banka" februārī pārdevusi 1483 kvadrātmetrus zemes un administratīvo ēku Smilšu ielā 16. To nopircis 1960.gadā dzimušais Aleksandrs Kozlovs, kurš īpašuma iegādei "Parex bankā" ņēmis 4,11 miljonu latu kredītu.

Savukārt Krievijas dziedātājam Iļjam Lagutenko piederošā SIA "Bloom Hotel" no trim privātpersonām nopirkusi 545 kvadrātmetrus zemes un ēku Jaunielā 24. Darījuma summa bijusi 5,75 miljoni latu, bet īpašuma iegādei ņemts 2,1 miljona latu kredīts "Rietumu bankā".

Par 5,45 miljoniem latu šogad maijā realizētas 97 simtdaļas no nekustamā īpašuma - 2147 kvadrātmetru zemesgabala - Emīla Melngaiļa ielā 2. Īpašumu pārdevis Grigorija Krupņikova partneris "Rika holdingā" - Andrejs Dozorcevs, kurš pats pie tā tika 2005.gadā par 1,23 miljoniem latu. Jaunais īpašnieks - "Rietumu bankas" padomes priekšsēdētāja dēlam Maksimam Esterkinam un Iļjam Suharenko piederošā SIA "Anfilāde" - to ieķīlājis "Rietumu bankā" 949 000 latu kredīta saņemšanai. Atlikušās trīs simtdaļas īpašuma iegādājies "Rietumu bankas" līdzīpašnieks Arkādijs Suharenko.

Īpaši lielo darījumu skaits galvaspilsētā pastāvīgi pieauga kopš 2005.gada pirmā pusgada, kad tikai 20 darījumu summa bija viens miljons latu vai lielāka un lielākā oficiālā darījuma summa bija 3,67 miljoni latu, raksta "Dienas Bizness".

Pagājušā gada pirmajā pusgadā virs miljona latu jau bija 55 darījumi, virs miljona ASV dolāru - vismaz 87.

Lai gan šī gada pirmajā pusgadā notikušais tirdzniecības centra "Domina" pārdošanas darījums bijis viena darījuma summas rekords, tomēr zemesgrāmatās fiksēto darījumu virs miljona latu bijis tikai 36, bet virs miljona ASV dolāru - 60.

"Baltic Screen" apkopotie nekustamā īpašuma kompāniju dati rāda, ka nodokļu optimizācijas nolūkos aizvien lielāks skaits nekustamā īpašuma darījumu notiek, pērkot un pārdodot kompāniju kapitāldaļas. Piemēram, saskaņā ar zemesgrāmatu informāciju, uzņēmumu "Latio" un "Latio nams" par 21 miljonu latu iegādātie "Parex bankas" īpašumi Smilšu ielā 3 un 5, kā arī Valdemāra ielā 8 un Kalpaka bulvārī 10 jaunus saimniekus daļēji ir ieguvuši, īpašniekus daļēji mainot kompānijai "Latio nams".

"Lieli darījumi tiek atlikti vai nenotiek tādēļ, ka mainījusies banku politika. Netiek realizētas daudzas uzņēmēju intereses. Vēl neesam noformulējuši, kā tas varētu iespaidot situāciju nākotnē. Agrāk visi lielie darījumi bija banku līdzfinansēti, tagad banku prasības par līdzfinansējumu ir tik lielas, ka daudzi izlemj darījumu neveikt. Cilvēki ir gatavi riskēt ar bankas naudu, bet ne ar savējo," laikrakstam saka Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas vadītājs Edgars Šīns.

Arī nekustamo īpašumu uzņēmuma "Balsts" valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš atzīst, ka kopumā tirgus kļuvis klusāks, pateicoties jaunajai banku politikai. Tomēr viņš norāda, ka klusums nekustamo īpašumu tirgū saistīts ar psiholoģisku noskaņojumu, nevis ar ekonomiskām problēmām.

Tāpat šogad vērojama tendence, ka arvien lielāks skaits darījumu notiek bez hipotekāro kredītu izmantošanas.

"Šī tendence nav pārsteidzoša, jo jau pirms vairākiem mēnešiem pēc "Nira fonda" datiem 50% no darījumiem Rīgā tika veikti skaidrā naudā, bet Jūrmalā šādu darījumu proporcija sasniedza pat 70% no darījumu kopapjoma. Nekustamo īpašumu biznesā ir uzkrāta ievērojama brīva nauda, turklāt darījumu prakse Latvijā bija tāda, kad varēja apiet nodokļu maksājumus," "Dienas Biznesam" skaidroja "DnB NORD" bankas Pārdošanas vadības pārvaldes vadītājs Ilmārs Vamzis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu