Ja zirgu vietā pirktu bruņumašīnas, traģēdija Afganistānā nebūtu notikusi (237)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas karavīru konvojs, kas vakar cieta teroristu uzstādīta improvizēta spridzekļa eksplozijā, brauca ar armijai pielāgotām apvidus automašīnām. Latvijas armijas virsnieki saka – ja Aizsardzības ministrija nebūtu aizrāvusies ar zirgu rotu, bet gan laikus iegādātos normālas bruņumašīnas, traģēdija, iespējams, nenotiktu.

Jau ziņojām, ka vakar pulksten 11.56 Meimenes pilsētā Afganistānā Latvijas karavīri eskortēja ārvalstu žurnālistus uz preses konferenci. Dodoties atpakaļceļā no Meimenes uz bāzi, eksplodējusi viena no trim konvoja automašīnām, kurā atradās četri Latvijas karavīri.

Saskaņā ar sākotnējo informāciju sprādzis improvizēts spridzeklis, kas, iespējams, darbināts no attāluma. Pēc eksplozijas mediķi centušies vissmagāk ievainoto Edgaru Ozoliņu nogādāt Vācijas kontingenta hospitālī, bet ievainojumi bijuši tik smagi, ka viņš pa ceļam miris. Kareivis Ainārs Stepiņš guvis vidēji smagu kājas ievainojumu, un viņš ārstēšanos turpinās Afganistānā. Karavīrs ir pie samaņas, mediķi gatavojas viņu operēt. Dižkareivis Andis Brencis un kareivis Juris Šķērškāns guvuši vieglas traumas, un viņi varēs turpināt misiju. Negadījumā cietuši arī 13 vietējie iedzīvotāji, preses pārstāvju vidū cietušo nav. Šajā apkaimē pēdējo reizi terorakts notika pērn novembrī, kad līdzīgā veidā uzsprāga Norvēģijas kontingenta auto.

Latviešu karavīri, kuri cieta paštaisītā spridzekļa sprādzienā, brauca Mercedes Benz markas apvidus automašīnā, kas pielāgota armijas vajadzībām, Neatkarīgajai apliecināja NBS. Šie spēkrati nav aizsargāti ar bruņuplāksnēm. "Kopš gada sākuma notiek ņemšanās ar zirgu rotu, bet bruņutransportieru iegāde tiek atstāta novārtā. Cik vēl karavīriem jāmirst, lai aizsardzības ministrs atteiktos no muļķīgās zirgu rotas?" vaicā kāds augsti stāvošs NBS virsnieks, kurš vēlējās palikt anonīms.

Gada sākumā Aizsardzības ministrija izplatīja ziņas, ka NBS karavīrus Afganistānā nodrošinās ar bruņotiem apvidus automobiļiem Hmmwy (High Mobility Multipurpose Wheeld Wehicle). Bruņotie automobiļi vēl nav piegādāti, ātrākais, karavīri pie tiem varētu tikt rudenī. Automobiļus latviešiem aizdos ASV. NBS vakar nevarēja sniegt informāciju, kad konkrēti bruņu automobiļi nonāks pie mūsu karavīriem.

Aizsardzības ministrs Vinets Veldre vakar izteicis līdzjūtību bojāgājušā dižkareivja Edgara Ozoliņa mātei. Ministrs solīja, ka tiks darīts viss, lai E. Ozoliņa mirstīgās atliekas pēc iespējas ātrāk tiktu atgādātas uz Latviju un tiktu noorganizēta bēru ceremonija. Bojāgājušā vecāki saņems visas Latvijas tiesību aktos paredzētās kompensācijas.

Gan pie bojāgājušā vecākiem, gan karavīriem Afganistānā tagad dosies psihologi un armijas kapelāns.

Komentāri (237)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu