M.Zanders: Kāpēc TP svarīgas labas attiecības ar Krieviju? (106)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šorīt „BB brokastīs” tika apspēlēta Tautas partijas (TP) biedra, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna intervija, kas 3.novembrī publicēta Krievijas laikrakstā „Ņevskoje vremja”.

Piezīmes tika izteiktas par ministra savdabīgo Latvijas vēstures interpretāciju, kas intervijā izskan šādi: „Mums ir ne tikai 16. marts — "Waffen SS" veterānu parāde, par kuru skaļi vēsta Krievijas plašsaziņas līdzekļi, bet arī cits piemiņas datums — 11. novembris — Tautas varoņa diena. Šī ir piemiņas diena visiem kareivjiem, kas cīnījās Otrajā pasaules karā, neatkarīgi no tā, kurā pusē.” Dienas laikā ministra pārstāvji paskaidroja, ka žurnālists teikto pārpratis un neesot pat ņēmis vērā teksta labojumus. Iespējams, ka tā ir bijis, tādēļ par šo „sižetu” vairs nerunāsim.

Tomēr minētajā intervijā iezīmējas kāda patiesībā interesantāka tēma. Izrādās, ka Eiropas Savienība ir atvēlējusi 47 miljonus eiro plus 27 miljonus eiro it kā gatava atvēlēt Krievija, lai attīstītu pierobežas infrastruktūras attīstību, t.sk., ceļu un robežpunktu būvi. Ministrs intervijā saka, ka šo miljonu apgūšana varēs sākties pēc tam, kad Krievija parakstīs jaunu partnerības un sadarbības līgumu ar Eiropas Savienību. Respektīvi, runa ir par iespēju tikt pie apmēram 70 miljoniem eiro. Uz žurnālista jautājumu, kāda tad būtu Latvijas loma šo projektu attīstīšanā, Zalāna kungs atbild: „Latvija varētu būt vadošais partneris un izveidot galveno sekretariātu, kas izskatīs projektu pieteikumus”.

Tagad padomāsim. Krievija minēto līgumu paraksta, nauda kļūst pieejama. Un Kremlis neiebilst, ka Latvija uzņemas naudas apgūšanas koordinatora funkcijas. Ar nosacījumu, ka Latvijas pusē to dara cilvēki, kuriem Kremlis var uzticēties, savējie. Ja nav savējie, Krievijai ir visas iespējas projektu nobremzēt. Tātad svarīgi, ja esi savējais. Un ja vēl tev un taviem draugiem ir izcila pieredze dažādu būvprojektu konkursu jomā...

Pēterburgas žurnālists vēl pārprasa: „Tātad Latvija ir gatava un vēlas uzņemties šīs visas programmas koordinatora funkcijas un disponēt izdalītos naudas līdzekļus?” Zalāna kungs atbild: „Protams, tāda ir sekretariāta loma”. Tātad iecerētais sekretariāts ne tikai atlasītu projektus, bet arī reāli kontrolētu naudas plūsmu. Skaisti.

Protams, TP un ar to saistītajiem cilvēkiem var būt arī citi iemesli “konstruktīva, pragmātiska” utt. dialoga uzturēšanai ar Kremli, tomēr aprakstītais varētu būt viens no būtiskajiem.

Vairāk ŠEIT

Komentāri (106)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu