Ģimene ar bērniem pārtiek no silta krāna ūdens (678)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Kāda bērnu māte no Saldus gandrīz izšķīrusies par neatgriezenisku soli - pašnāvību. Izlēkt pa logu viņu esot atturējusi vien apziņa, ka viņas gādībā ir mazs puisēns. Lai gan ģimene jau vairākas dienas dzīvojot badā, tas neesot pamudinājis Saldus novada Sociālo dienestu rīkoties. Pēc vairākiem palīdzības lūgumiem dienests ne tikai atlicis tūlītēju palīdzības sniegšanu, bet arī šo izmisušo sievieti esot morāli sagrāvis.

39 gadus vecā Vivita no Saldus, būdama galējā izmisuma stāvoklī un smagi slima, savas ģimenes bezpalīdzīgo stāvokli atklājusi LNT raidījumam Tautas balss. Divu bērnu māte vairs neesot zinājusi, ko iesākt, lai paglābtu sevi un bērnus no bada nāves.

Ģimene ar bērniem pārtiek no silta ūdens

Vivitas sirdi nospiež nespēja nodrošināt ģimenei vismaz ar pārtiku – jau vairākas dienas viņas bērni neesot ēduši ne kumosa, vien pārtiekot no silta krāna ūdens. „Es nezinu, ko darīt, vai lēkt no balkona, kad nav pat ēst ko? Es pat Dievu esmu lūgusi, lai palīdz, bet neviens mani nedzird, neviens neuzklausa. Tu te vari kliegt vai spiegt,” tā bezcerībā atzinusi Vivita.

Kritiskā situācijā nonākusī bērnu māmiņa vairs nespējot skatīties savu bērnu izsalkušajās acīs. Vivitas meita Tautas balsij sacījusi:

„Pamostos no rīta, gribas ēst. Brālītis raud, arī grib ēst. Mamma nezina, ko darīt. Ar tukšiem vēderiem paiet visa diena, pēc tam atkal jāiet gulēt ar tukšu vēderu.”

Meitene teikusi, ka vasarā vēl varējuši ābolus uzēst, bet tagad vairs nav ko.

Vecāki zaudē darbu, tāpēc lūdz atbalstu

Savulaik Vivitas ģimene dzīvojusi labi. Sieviete strādājusi par bērnudārza audzinātāju. Likstas sākušās vien tad, kad viņa un vīrs zaudējuši darbu. Vivita nenolaidusi rokas, ar domu, ka grūtības ir vien īslaicīgas. Viņa iesaistījās Nodarbinātības Valsts aģentūras bezdarbnieku atbalsta – „simtlatnieku” – programmā, taču vienudien šī programma beigusies.

Domājot, kā tālāk izdzīvot un nodrošināt ģimeni, Vivita devusies lūgt palīdzību uz Saldus novada Sociālo dienestu. Tur tika pieprasīta izziņa par gūtajiem ienākumiem, ko sieviete sagādājusi.

Dienesta darbinieki izziņu apskatījuši un paziņojuši, ka Vivitai trūcīgas ģimenes statusu varēs piešķirt tikai nākamgad – janvārī.

Paliek bez palīdzības Sociālajā dienestā

Tā kā šobrīd ir novembris un līdz janvārim vēl jāizdzīvo, Vivita metusi kaunu pie malas un devusies otru reizi lūgt tūlītēju palīdzību, taču esot palikusi bez jebkāda atbalsta ģimenei ar bērniem, kas dzīvo badā. Bezpalīdzīgā sieviete Tautas balsij atzinusi, ka Sociālajā dienestā viņa tikusi „morāli pazemota”, pēc kā viņai piedāvāta psihologa palīdzība.

Vivita uzsvērusi Tautas balsij:

„Lai aizietu uz Saldus sociālo dienestu, vispirms jāsadzeras nomierinošas zāles, jo tur ir briesmīga attieksme.

Pagājušajā reizē mani noveda līdz tādai stadijai, ka es tur sēdēju un raudāju kā mazs bērns tiesas priekšā.” Vivitas ģimene palīdzību tā arī neesot saņēmusi, mājās atgriežoties kārtējo reizi ar tukšu pārtikas somu un rūgtumu sirdī.

Vivita, būdama aizvainota par šādu dienesta darbinieku attieksmi, sacījusi, ka neviens no tiem neesot atbraucis pie viņas un bērniem uz mājām, lai pārliecinātos par kritisko situāciju. „Es neesmu dzērāja, nestaigāju gar atkritumu tvertnēm. Es cīnos ar saviem spēkiem, bet, kad jūtu, ka vadzis lūst un viena netikšu galā, es griežos kaut kur tālāk,” savu gājienu pie Saldus sociālā dienesta argumentē Vivita.

Izmisusī māte bijusi gatava izdarīt pašnāvību

Tikai pēc raidījuma Tautas balss uzaicinājuma Saldus novada Sociālā dienesta darbiniece devusies līdzi uz Vivitas mājām iepazīt klātienē ģimenes un bērnu dzīves apstākļus.

Arī sociālajai darbiniecei Vivita atklājusi, ka sveši cilvēki pa reizei nesot ģimenei ēst, viņa jūtoties pazemota un bijusi gatava pat izdarīt pašnāvību: „Es pasaku godīgi, ja nebūtu man mazais puika, es visas tās zāles saēstos un sen vairs te nebūtu, jo man apnicis iet pie jums, es ciešos. Kad es aizeju, ko es saņemu? Pagājušajā reizē jūs mani novedāt līdz asarām, un jūs ziniet, ka esmu slima.”

Apsola finansiālu atbalstu un brīvpusdienas skolā

Šajā tikšanās reizē Sociālā dienesta pārstāve apgalvojusi, ka Vivita saņems savas bankas kontā 30 latus medikamentiem, bet bērniem tiks apmaksātas skolā brīvpusdienas, kas esot 0,80 santīmi dienā. Sievietei apmaksās arī vizīti pie ārsta, jo pirms dažiem mēnešiem viņai diagnosticēta smaga slimība - audzējs.

Pēc dienesta ierašanās un izrunāšanās ar sievieti mājas apstākļos Vivita aicinājusi nepieņemt tādus radikālus lēmumus kā pašnāvības izdarīšanu. Vivita gribējusi izlēkt pa mājas ceturtā stāva logu, taču tagad esot gandarīta, ka šādu izmisuma soli nerealizēja un cīnījās par atbalstu ģimenei grūtā brīdī.

Ja jūs variet palīdzēt šai ģimenei, tad lūdzu zvaniet Vivitai - mob. 29859094

Komentāri (678)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu