Uzsākts kriminālprocess par Jaunalksnes sarunu noklausīšanos (18)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ģenerālprokuratūra uzsākusi kriminālprocesu par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes darbībām saistībā ar Latvijas Televīzijas žurnālistes Ilzes Jaunalksnes sarunu noklausīšanos un to satura izpaušanu.

Īpaši pilnvarotu prokuroru nodaļa kriminālprocesu uzsāka saistībā ar operatīvās darbības pasākumu veikšanu neatbilstoši Operatīvās darbības likumam, informēja prokuratūras preses sekretārs Andrejs Vasks.

Process uzsākts par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā.

VID Komunikācijas nodaļas priekšniece Agnese Grīnberga uzsvēra, ka par visu, kas saistīts ar sarunu ierakstiem, VID liegts sniegt informāciju, jo "lieta ir slepena".

Viņa uzsvēra, ka sankciju sarunu noklausīšanai dod tiesnesis un par sankcijas izsniegšanu informē arī prokuratūru. Tieši prokuratūras kompetencē ir kontrolēt un uzraudzīt izmeklēšanas iestādes operatīvās darbības un lēmumus par to veikšanu.

Arī VID Finanšu policija ir ieinteresēta uzzināt, kā sarunas nonākušas atklātībā un vai tās publiskojuši policijas darbinieki. Par to VID tiks veikta dienesta izmeklēšana, kurā paredzēts iesaistīt arī Drošības policiju. Ja tiks atklāti pārkāpumi, vainīgās amatpersonas saņems sodus, sacīja Grīnberga.

Kā ziņots, Jaunalksne vērsās prokuratūrā ar lūgumu pārbaudīt, vai ir noklausītas viņas telefonsarunas ar informācijas avotiem un vai tas darīts sankcionēti. Jaunalksne arī lūgusi noskaidrot, kā sarunu ieraksti nokļuvuši vairāku masu mediju rīcībā.

Satversmes aizsardzības birojs un Ģenerālprokuratūra kopīgi pārbaudīja Saeimas Nacionālās drošības komisijas iesniegto audioierakstu un to atšifrējumu izcelsmi un iegūšanas apstākļus.

Konstatēts, ka materiālos atspoguļotās sarunas, pamatojoties uz operatīvās darbības subjekta lēmumu un tiesneša sankciju, ierakstītas no 2005.gada 6.decembra līdz 2006.gada 6.janvārim.

Jaunalksne iepriekš teica, ka neviena no tiesībsargājošajām iestādēm viņai tolaik nav inkriminējusi noziegumu vai saukusi uz pratināšanu un viņa nav bijusi iesaistīta kriminālprocesuālās darbībās. Žurnāliste izteica minējumu, ka, iespējams, tiesībsargi noklausījušies viņas sarunas, lai atklātu kādu noziegumu, par kuru viņa vākusi informāciju.

"Esmu ļoti priecīga, ja manu telefonsarunu noklausīšanās ļāvusi atklāt kādu noziegumu," sacīja Jaunalksne.

Ja vien likums ļaus, viņa vēlētos uzzināt, pēc kuras tiesībsargājošās iestādes lūguma notikusi sankcionēta telefonsarunu noklausīšanās un kas bijis šīs darbības iemesls.

Jaunalksne iepriekš arī pauda neizpratni, kāpēc materiāli ar viņas telefonsarunu atšifrējumiem, kas ir valsts noslēpumu saturoša informācija, nonākuši publiskajā telpā.

Televīzijas raidījums "Panorāma" šovakar ziņoja, ka Jaunalksne vērsusies Augstākajā tiesā ar lūgumu atklāt, kāpēc atļauta viņas telefonsarunu noklausīšanās. Tāpat žurnāliste aicinājusi ierosināt disciplinārlietu pret tiesnesi, kas izdevis atļauju noklausīties viņas telefonsarunas.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu