Būs jādeklarē uzņēmuma kategorija

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dzirdēju, ka būšot jādeklarē atbilstība sīkā, mazā vai vidējā uzņēmuma kategorijai. Kādi normatīvie dokumenti to nosaka?

Ministru kabinets 14. augustā pieņēma noteikumus nr. 546 Noteikumi par saimnieciskās darbības veicēju deklarēšanos atbilstoši sīko, mazo un vidējo uzņēmumu definīcijai. Nepieciešamību noteica Eiropas Komisijas (EK) regula nr. 364 / 2004. Jaunā kārtība paredzēta, lai sistematizētu uzņēmumus pēc līdzvērtīgiem principiem, pretendējot uz Eiropas Savienības struktūrfondu naudu.

Noteikumi paredz standarta formu un kārtību, kādā saimnieciskās darbības veicējs deklarē savu atbilstību sīko* (mikrouzņēmumu), mazo vai vidējo uzņēmumu definīcijai pēc EK regulas 1. pielikuma.

Ekonomikas ministrija skaidro, ka deklarēties vajadzēs tikai tiem komersantiem, kas pieteiksies mazo un vidējo komersantu atbalsta pasākumiem. Deklarācija būs jāizpilda tikai vienu reizi, un tā derēs iesniegšanai visās institūcijās.

Ja komersantam nav sarežģīta īpašnieku struktūra, tad veidlapu aizpildīt ir ļoti vienkārši – vienā lapā jānorāda apgrozījums, bilance, darbinieku skaits un uzņēmuma kontaktinformācija. Nepieciešamības gadījumā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra konsultēs, kā veidlapu aizpildīt.

Laiku, kad pirmajiem uzņēmējiem būs jāiesniedz deklarācija, noteiks tā institūcija, kura šo dokumentu prasīs. Piemēram, Ekonomikas ministrija plāno šo deklarāciju izmantot programmā Atbalsts ieguldījumiem mikro un mazo komersantu attīstībā īpaši atbalstāmajās teritorijās, kurā projektu pieņemšana sāksies šī gada 4. ceturksnī.

Lai izpildītu deklarāciju, jāskatās arī regulā, kuras 1. pielikumā dota:

- uzņēmuma definīcija;

- darbinieku skaits un augšējās finanšu robežas, pēc kurām nosaka uzņēmuma kategoriju;

- paskaidrojums par uzņēmumu tipiem saistībā ar terminiem autonoms uzņēmums, partneruzņēmums, saistītais uzņēmums;

- paskaidrojums par datiem, ko izmanto darbinieku skaita un finanšu, kā arī atskaites perioda noteikšanai;

- paskaidrojums, kā aprēķināms darbinieku skaits visā apskatāmajā gadā.

* EK regula uzņēmumu definē kā sīku, ja tam ir mazāk nekā desmit darbinieku un ja gada apgrozījums un/vai gada bilance nepārsniedz divus miljonus eiro. Mazs uzņēmums – ja ir 50 darbinieku un desmit miljonu eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu