Jūnija inflācijas prognoze (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Parex Asset Management Tirgus analīzes daļa prognozē, ka, salīdzinot ar maiju, patēriņa cenas jūnijā palielinājušās par 0,7%, savukārt attiecībā pret pagājušā gada jūniju kāpums ir 17,7%.

Lūk, prognoze jūnija Latvijas patēriņa cenu inflācijai: a) salīdzinot ar šā gada maiju, +0.7%; b) salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, 17.7% (maijā 12 mēnešu inflācija bija 17.9%).

Iemesli

Jūnijā galvenais inflācijas dzinējspēks bija degviela, kura mēneša laikā sadārdzinājās par 6% un tādējādi "uztaisīja" pusi no mēneša kopējā inflācijas cipara. Pārtikas grupā lielākā ietekme bija augļu cenu sezonālam kāpumam. Tajā pašā laikā sezonalitātes faktors būs nospēlējis arī otrā virzienā - pateicoties atlaidēm, arī šoreiz jūnijā samazinājās apģērbu un apavu cenas.

Mūsuprāt, šā gada noslēgumā 12 mēnešu inflācija būs virs 10% - aptuveni 12% līmenī, bet 2008. gada vidējā inflācija varētu sasniegt 16%.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu