Ušakovs: Sarunas par Dienvidu tilta izmaksu samazināšanu būs grūtas (37)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Paredzamās sarunas ar būvniekiem par Dienvidu tilta izmaksu samazināšanu būs grūtas, šodien žurnālistiem atzina Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Ušakovs pieļāva, ka ar būvniekiem varētu tikties pēc divām nedēļām. Rīgas mērs atzīmēja, ka būvniekiem neesot īsti pamata izmaksas samazināt, jo no viņu puses līguma slēgšanas laikā pārkāpumi neesot fiksēti.

Ušakovs arī nepauda pārliecību, ka sarunas pašvaldībai varētu noslēgties pozitīvi. Viņaprāt, "par šo visu" vajadzētu runāt bijušajiem mēriem Aivaram Aksenokam (TB/LNNK) un Jānim Birkam (TB/LNKK).

Rīgas mērs piebilda, ka savas pilnvaras ir pārkāpis bijušais Pilsētas attīstības departamenta direktors Vilnis Štrams, slēdzot papildinājumus pie līguma. "Cilvēkus, kurus jāapsūdz, norādījusi Ģenerālprokuratūra un Ekonomikas policija."

Pēc Ušakova teiktā, pašvaldība patlaban nekādu tiesvedību nevarot sākt, jo par tilta būvniecību vēl neesot maksājusi - pirmie maksājumi jāveic 2010.gada vasarā. "Tiesāšanos varēs sākt, kad būs veiktas pirmās iemaksas no pašvaldības budžeta."

Eksperti ieteikuši pašvaldībai pagaidām mēģināt veikt sarunas ar būvniekiem un panākt izmaksu samazinājumu nākamajos tilta būvniecības posmos.

Kā ziņots, Ušakovs ir parakstījis vēstuli AS "Dienvidu tilts", kurā aicina Dienvidu tilta būvniekus uz sarunām, informēja Ušakova preses sekretāre Anna Kononova.

Vēstulē domes priekšsēdētājs norāda, ka ekspertu atzinumā, ko bija pasūtījusi Rīgas dome, ir secināts, ka domes iepriekšējo sasaukumu amatpersonas ir pieļāvušas pārkāpumus līguma par būvniecību slēgšanas procesā, kas būtiski ietekmējuši turpmākās pašvaldības un AS "Dienvidu tilts" savstarpējās saistības.

Eksperti norāda, ka Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora 2004.gada 30.martā noslēgtais līgums ar AS "Dienvidu tilts" būtiski atšķiras no konkursa nolikuma. Līgumā pretēji konkursa noteikumiem iekļauts līguma cenas sadārdzinājums inflācijas, valūtas sistēmas izmaiņu un melnā metāla cenas pieauguma rezultātā.

Eksperti secinājuši, ka, noslēdzot no konkursa nolikuma būtiski atšķirīgu līgumu, ir pārkāpti publisko iepirkumu regulējošie vispārīgie principi un tiesību normas, kas var kalpot par pamatu, lai uzskatītu par spēkā neesošiem atsevišķus līguma punktus. Tāpēc jau veiktie maksājumi par Dienvidu tilta būvniecību varētu būt uzskatāmi par samaksātiem bez tiesiskā pamata.

Tāpat Rīgas dome vērš AS "Dienvidu tilts" uzmanību uz to, ka līdz šim maksājumus, kas izriet no līguma par Dienvidu tilta būvniecību, uzņēmums ir saņēmis no "Deutsche Bank AG", jo Rīgas domes pienākums maksāt par būvdarbiem vēl nav iestājies. Līdz ar to būvniecības cenu pieauguma sadārdzinājumu spēkā neesamība varētu ietekmēt "Deutsche Bank AG" piedāvāto Dienvidu tilta būvniecības finansējuma modeli.

Zvērinātu advokātu biroja "Grunte un Cers" uzdevums bija sniegt atzinumu par varbūtēju zaudējumu atgūšanas iespējām un iespējamo amatpersonu atbildību, ņemot vērā Valsts kontroles pārbaudes rezultātus. Atzinumam bija piešķirts ierobežotas pieejamības dokumenta statuss, jo pašvaldībai bija jāiepazīstas ar sniegtajām rekomendācijām un jāpieņem lēmums par turpmāko rīcību sakarā ar iespējamajiem pārkāpumiem Dienvidu tilta būvniecības laikā.

Atzinumā veikts vispusīgs tiesiskās situācijas juridiskais izvērtējums. Publicējot atzinumu, kurā iekļauta Rīgas domes iespējamās rīcības stratēģija, pretējai pusei tiktu atvieglota jebkāda pierādīšanas nepieciešamība. Tā rezultātā ievērojami tiktu vājināta Rīgas domes iespēja saņemt zaudējumu atlīdzību.

Tādēļ biroja "Grunte un Cers" atzinums tiks publiskots ar izņēmumiem. Tām sadaļām, kuras satur informāciju par Rīgas domes iespējamās rīcības stratēģiju, tiks saglabāts ierobežotas pieejamības statuss.

Pašlaik Rīgas domei nav iespēju sākt tiesvedību saistībā ar iespējamajiem amatpersonu pārkāpumiem, jo līdz šim maksājumus par Dienvidu tilta būvniecību ir veikusi "Deutsche Bank AG". Ņemot vērā, ka pienākums sākt norēķinus Rīgas domei iestāsies tikai 2010.gada otrajā pusē, tiešie zaudējumi pašvaldībai šobrīd nav radušies.

Rīgas dome patlaban nevar lauzt līgumu ar Dienvidu tilta būvniekiem, pašvaldība tikai var veikt sarunas ar būvniekiem, stāstīt savu pozīciju un censties samazināt izmaksas, šorīt intervijā LNT rīta raidījumā "900 sekundes" teica Ušakovs.

Kā skaidroja Ušakovs, pašvaldība šogad nemaz nevar tiesāties saistībā ar tilta izmaksām, jo līdz šim pašvaldībai nav nodarīti zaudējumi, proti, pašvaldība par tiltu sāks maksāt tikai nākamgad bankai, jo līdz šim par tilta būvniecību ir maksājusi banka.

Ušakovs solīja, pa pašvaldība vērsīsies pie būvniekiem un runās par pirmo, otro un trešo tilta būvniecības kārtu un to, kā varētu koriģēt izmaksas.

Juristu sagatavotajā atzinumā par Valsts kontroles atzinumu secināts, ka ir pārkāpti iepirkuma nosacījumi, proti, ticis palūgts nopirkt maizi, bet nopirkta maize un "Snickers". Būvnieki nav vainīgi, ka klients noslēdza sev neizdevīgu līgumu, teica Ušakovs, prognozējot, ka sarunas ar būvniekiem nebūs vieglas.

Kā ziņots, Rīgas dome sola šodien publiskot ekspertu atzinumu par iespējamo līdzekļu izšķērdēšanu Dienvidu tilta būvniecībā.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu