ES finanšu komisārs draud ar sankcijām Panamai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) var noteikt sankcijas pret Panamu un citām valstīm, ja tās pilnībā nesadarbosies ar cīņu pret naudas atmazgāšanu un izvairīšanos no nodokļiem, ceturtdienas vakarā draudēja ES finanšu komisārs Pjērs Moskovisī.

Jau vēstīts, ka 11,5 miljoni noplūdinātu dokumentu no Panamas juridiskās firmas «Mossack Fonseca» liecina, ka šī firma palīdzējusi tūkstošiem fizisko un juridisko personu visā pasaulē izveidot kompānijas un kontus ārzonās. Šādi konti, kuru īpašniekus bieži ir grūti noskaidrot, ir iecienīts līdzeklis, lai izvairītos no nodokļiem, atmazgātu naudu vai maksātu kukuļus.

Tā saukto Panamas dokumentu skandāla dēļ jau ir atkāpies Islandes premjers un ir radušies jautājumi par Argentīnas un Ukrainas prezidentu, augsta ranga Ķīnas politiķu, Krievijas prezidenta Vladimira Putina aprindu cilvēku, slavenu aktieru un sportistu darījumiem. Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons ceturtdien atzina, ka pirms stāšanās amatā viņam piederējusi daļa ārzonas firmas, ko bija izveidojis viņa tēvs.

«Cilvēkiem ir līdz kaklam šie smagie pārkāpumi,» sacīja Moskovisī.

«Naudas daudzumi, jurisdikcijas un vārdi, kas saistīti ar šo afēru, ir patiešām šokējoši,» teica komisārs.

ES ir atzinusi Panamu par valsti, kas nesadarbojas nodokļu jautājumos, un Moskovisī aicināja Panamu «pārdomāt savu nostāju šajā ziņā».

ES ir jābūt «gatavai dot viņiem triecienu ar attiecīgām sankcijām, ja viņi atsakās mainīties», teica Moskovisī.

Panamas valdība jau piedāvā lielāku sadarbību, un tās prezidents Huans Karloss Varela trešdien paziņoja par starptautiskas ekspertu komitejas izveidošanu, kas ieteiktu iespējas veicināt caurskatāmību Panamas ārzonas finanšu industrijā.

Varela tomēr aizstāvēja savu valsti pret «mediju uzbrukumu» no bagāto valstu puses, kuras, viņa vārdiem sakot, ignorē pašas savus trūkumus un netaisnīgi kritizē Panamu.

«Mossack Fonseca» līdzdibinātājs Ramons Fonseka, kurš nesen bija Varelas padomdevējs, ceturtdien paziņoja, ka vienīgais līdz šim pārkāptais likums ir firmas klientu privātuma tiesības. Viņš sacīja, ka lielākais slepeno ārzonas kompāniju avots ir Eiropa un ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu