Vīteņi ar ogām – vīnogas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vīnogulājus itin veiksmīgi var audzēt arī Latvijā – par to pārliecinās arvien vairāk dārzkopju, kuri mēģinājuši iekopt šos dekoratīvos un sulīgas ogas ražojošos vīteņus. To garšu nevar ne salīdzināt ar veikalos atrodamajām importa ogām.

Pie mums vīnogulāji zeļ gan Kurzemē, gan Vidzemē un pat Latgalē. Par tik dāsnām ražām kā Francijā vai Kalifornijā varam tikai sapņot, bet mūsu ogām ir citas priekšrocības. Tās ir ļoti garšīgas – īsajā vasarā garša ir daudz koncentrētāka nekā veikalu lielajām "ārzemniecēm". Garšīgs, īpatns ir arī no vietējām ogām iegūtais vīns.

Pirms vīnogulāja ierīkošanas jāizlemj, kādam nolūkam tas būs – lapeņu, mājas sienu, pergolu apzaļumošanai vai ogu ražai. Dažādiem mērķiem paredzētu augu kopšana atšķiras. Ja augiem būs vairāk dekoratīva nozīme, protams, izaugs arī ogas, bet mazāk nekā tām, ko īpaši audzē ražai.

***

Izvēlieties

Latvijas šķirnes!

Ja vīnogas stāda kā neparastus augus savrupmājas dārzā, tās tik nopietni negalotņos, neveidos, kā tas jādara ražošanai domātajos stādījumos. Tāpēc augi daudzu gadu laikā sasniedz četru līdz sešu metru garumu, bagātīgi noklājot ar zaļo lapotni ēkas vai lapenes sienu. Pavasaros tajā parādās mazu, baltu ziediņu čemuri, vasaras beigās ieriešas diezgan prāvi zaļu vai tumšzilu ogu ķekari, bet rudenī salnas iekrāso lapas sārti brūnas.

Vīnogas ir siltzemju augi. Lai tās izturētu Baltijas ziemas, jāstāda salcietīgas šķirnes. Vispiemērotākās ir pašmāju selekcionāru izveidotās, piemēram, P. Sukatnieka, G. Vēsmiņa un pēdējos gados arī Vidzemes ungāra A. Fazekaša šķirnes. Savrupmājas dārzā der, piemēram, jau sen Latvijā koptā "Zilga" (daudz audzē Sabiles apkaimē, ražīga), izturīgā "Veldze", "Olga", "Sukribe", "Supaga" (abas pēdējās ir izturīgas, var nesegt, ja sals nepārsniedz –25 grādus), "Moskovskij Ustoichivij", salcietīgā un agrā "Lauma", agri ogas gatavas šķirnei "Agra". Agras un ļoti garšīgas ogas arī salīdzinoši jaunām šķirnēm "Liepājas dzintars", "Silva", "Liepājas agrā", "Dovga", bet salcietīgas būs "Zanda", "Toldi", "Vidzemes skaistule". A. Fazekašs ieguvis pat šķirni bez sēklām – "Mārīte" (ogas tumšas).

Pie mums var nopirkt arī tādas šķirnes, kas nav piemērotas audzēšanai ārā, piemēram, "Melnais Emīls", "Moskovskij Muskat", "Sovetskij Patriot", "Regent", "Sirius". Atcerieties: pārdevējam jājautā, cik garš ir šķirnes veģetācijas periods.

***

Ogu iegūšanai vīnogulājs jāveido

Vīnogulājam piemērota ir saulaina, no salnām un lielajiem vējiem aizsargāta vieta. Augsnei jābūt auglīgai, irdenai, noteikti ne slapjai, smagai un skābai. To iesaka neitralizēt ar kaļķi, dažām šķirnēm var lietot arī pelnus.

Vīnogas parasti stāda pavasarī, lai paspēj ieaugties līdz salam. Stādīšanas vietu iesaka gatavot jau rudenī – izrakt līdz metram dziļu bedri, kurā pilda drenāžu un auglīgu augsni ar kūdru, kompostu vai kūtsmēsliem, kas jau sadalījušies.

Labs stāds ir tāds, kam ir vismaz trīs četri pumpuri un 15 centimetru garas saknes.

Lai augi pierastu pie āra apstākļiem, stādus iesaka pirms stādīšanas dažas dienas iznest laukā. Jāstāda vismaz sprīdi dziļāk, nekā tas audzis. Salaista. Turpmāk augšanas laikā lielu mitrumu vīnogām nevajag, bet sausumā gan jālaista. Pēc stādīšanas iesaka apgriezt līdz trīs četru pumpuru augstumā, pielikt balstu. Zariem paaugoties, tie jāpiesien. Pirmajās ziemās ieteicams piesegt. Kamēr augi mazi, tos rudenī apgriež, pieliec un pārklāj ar prāvu skujkoku zaru un lapu kārtu.

Ja vīnogas neaudzē tikai ražas iegūšanai, tad zariem var ļaut stiepties garumā. Bagātīgāk ogas veidojas, ja vasaras sākumā izgriezīs vājākos dzinumus, retinās, lai lapotne nav pārāk blīva un tumša. Atstāj dažus spēcīgākos dzinumus, pavasaros apgriež izstīdzējušos dzinumu posmus, var izlauzt plaukt gatavos sānpumpurus. Lai vīnogulājs ražotu, vajag papildmēslojumu – pavasarī ar slāpekļa, vasarā un rudenī – ar kālija un fosfora pārsvaru. Mēslojumu ieteicams dot šķidrā veidā.

***

Informācija

Plašāka informācija – Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrībā. Stādus var meklēt lielākajās audzētavās, piemēram, Zaļeniekos, Baltezerā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu