Kas ir Adventa laiks baznīcā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/gigaman

30. novembrī katoļu Baznīcā sākas Advents. Tas ir simboliem bagāts četru nedēļu periods, kurā Kristum ticīgie ir aicināti sagatavoties Kristus piedzimšanas svētkiem un Dieva Dēla atnākšanai laiku beigās.

Adventa tradīcijas

Latvijas Romas katoļu Baznīcas informācijas centrā TVNET informēja, ka vārds «Advents» ir cēlies no latīņu valodas vārda «adventus», kas nozīmē atnākšana. Senajiem romiešiem šis vārds apzīmēja oficiālu ķeizara ierašanos. Kristieši tajā savukārt sagatavojas Kristus otrreizējai atnākšanai laiku beigās un Kristus piedzimšanas svētkiem.

Tā kā Kristus atnākšana sagādā prieku, tad Advents ne tik daudz ir gandarīšanas, cik dievbijīgas un priecīgas gaidīšanas laiks.

Katoļu dievkalpojumos Adventa laikā netiek dziedāta himna Gloria. Tas norāda uz gaidām, kad tā no jauna ieskanēsies, eņģeļiem dziedot Jēzus piedzimšanas naktī (Lūkasa evaņģēlijs 2, 14).

Adventa pirmajā posmā līdz 16. decembrim Svēto Rakstu tekstos un liturģiskajās lūgšanās Baznīca lielāku uzmanību pievērš Kristus atnākšanai laiku beigās. Savukārt pēdējā nedēļā pirms 24. decembra teksti dievkalpojumu dalībniekus sagatavo tieši Kristus piedzimšanai, caur kuru Dievs piepilda visus apsolījumus, kurus ir devis vēsturē.

Adventā priesteru liturģiskās drēbes ir violetā krāsā. Violeto veido zilā un sarkanā krāsa, kas atbilstīgi simbolizē garīgo un miesīgo. Līdz ar to violetā krāsa liturģiskajās drēbēs norāda uz Dieva Dēla iemiesošanos – Ziemassvētku vēsts centrā ir Dievs, kas kļuva par cilvēku. Izņēmums ir Adventa trešā, tā saucamā Gaudete (priecājieties!) nedēļa. Tajā liturģiskās drēbes ir rozā krāsā, kas pauž gaismas pārsvaru, tātad Kristus dzimšanas tuvumu.

Pirmās ziņas par to, ka Advents ir atzīmēts kā sagatavošanās posms pirms Kristus dzimšanas svētkiem, nāk no IV gadsimta. Romā šī tradīcija ir pazīstama kopš VI gadsimta.

Foto: Reuters/ScanPix

Par būtisku Adventa sastāvdaļu kopš 16. gadsimta ir kļuvis Adventa vainags.

Adventa vainagam ir dziļa simboliska nozīme. Aplis simbolizē mūžību un vienotību.

Vainagu veido no mūžzaļiem koku zariem – egļu, priežu, citās zemēs izmanto arī citus mūžzaļus augus. Arī tie simbolizē mūžību, kas mūs sagaida. Starp zaļajiem zariem var iepīt kādu violetu elementu - lenti, dziju, rotājumu, kas atgādina par noskaņu, kuru liturģijā simbolizē violetā krāsa.

Adventa vainagā izmanto četras vai piecas sveces. Tās simbolizē Kristus gaismu, kuru gaidām līdz ar Viņa ierašanos pasaulē. Ar katru svētdienu vainags kļūst gaišāks, atgādinot, ka Kristus tuvojas. Piektā svece (ja to izmanto) tiek novietota vainaga vidū. Tā parasti ir lielāka par pārējām un baltā krāsā. Šo sveci aizdedzina Ziemassvētkos, un tā simbolizē jaundzimušo Kristu.

Foto: flickr.com/gigaman

Adventa pasākumi

Baznīca aicina Adventa laiku pavadīt, vairāk laika veltot lūgšanai, atturībai, grēksūdzei un žēlsirdības darbu veikšanai.

Šajās nedēļās līdz Kristus piedzimšanas svētkiem ticīgie ir aicināti atturēties no skaļiem izklaides pasākumiem, meklējot klusumu, kurā var labāk saklausīt Dieva balsi sirdsapziņā.

Tradicionāli Baznīcā Adventa laikā notiek dažādi gara sakopošanas pasākumi, kas ticīgajiem palīdz sagatavoties svētkiem. Arī pāvests Francisks nav izņēmums. Vatikāna Radio informē, ka trīs piektdienu vakaros Vatikāna Redemptoris Mater kapelā pāvesta nama sprediķotājs, kapucīnu tēvs Ranjero Kantalamessa uzrunās Svēto tēvu un Romas kūrijas darbiniekus. Šā gada pārdomu temats ir miers – kā Dieva dāvana, cilvēka pienākums un Svētā Gara auglis. «Svētīgi miera nesēji, jo tie tiks saukti par Dieva bērniem.» (Mateja evaņģēlijs 5:9)

Arī katoļu Baznīcā Latvijā ir izziņoti vairāki Adventa pasākumi. Tradicionāli māsu kalpoņu klosterī Ķīpsalā (Enkura ielā 9) notiks garīgās mūzikas seminārs «No gregoriāņiem līdz gospeļiem», kas ievadīs Adventa laiku jau 29. novembra pēcpusdienā. Mūziķa Jāņa Kurševa meistarklasē tā dalībnieki varēs apgūt jaunas dziesmas, kas ļaus izdzīvot lūgšanu un Svētās Mises liturģiju franciskāniska prieka un vienkāršības garā. Adventa noskaņās 29. novembrī Rīgas Sv. Jēkaba katedrālē notiks arī valsts akadēmiskā kora «Latvija» koncerts, kas ievadīs Svēto Misi par godu Jeruzalemes Svētā kapa bruņinieku ordeņa Latvijas nodaļas dibināšanai un pirmo biedru uzņemšanai.

Liepājā, dominikāņu klosterī (Jelgavas ielā 17) divas nedēļas vēlāk, no 12. līdz 14. decembrim, visi interesenti aicināti uz muzikāli liturģiskām nodarbībām, kas būs apvienotas ar rekolekcijām. Arī šeit varēs apgūt jaunas dziesmas un zināšanas par Baznīcas liturģiju, bet vienlaikus dominikāņu tēva Oskara Jabloņska vadībā garīgi sagatavoties Kristus dzimšanas svētkiem.

Par tradicionālu pasākumu ir kļuvusi «Betlēmes misija», kuru īsteno Vidzemes katoļu jauniešu centrs. 19. decembrī ap pl. 18 Doma laukumā un 20. decembrī ap pl. 13 pie tirdzniecības centra «Dole» jaunieši izveidos stilizētu Betlēmes kūtiņu un tēlos, kas atveido Mariju un Jāzepu, aicinās garāmgājējus uzrakstīt pateicību vai lūgumu Bērnam Jēzum. Šis žests būs simbols tam, ka esam aicināti sagatavot sirdis Betlēmes notikumam, atbrīvot tās no ikdienas raizēm, dodot vietu Jēzum. Ziemassvētkos Betlēmes atveidojums ar Mariju, Jāzepu, Jēzus bērnu silītē, eņģeļiem, ganiem, un dzīvniekiem būs skatāms arī baznīcās, atgādinot par to, ka Jēzus dzīvo mūsu vidū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu