Interesanti, kā VID reaģēs uz Panamas dokumentos atrodamajiem Latvijas uzvārdiem?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vai «Panamas ofšoru dokumentos» varētu būt interesanta informācija Valsts ieņēmumu dienestam (VID)?

VID ģenerāldirektores vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis šorīt intervijā Latvijas radio sacīja: «Tiklīdz šī informācija parādījās ārvalstu mediju rīcībā, mēs jau sākām aktīvu darbu ar mūsu Eiropas policijas virsnieku, kurš atrodas Hāgā. Viņš no saviem kanāliem jau sāka sadarbību ar citu valstu dienestiem, lai pēc iespējas ātrāk iegūtu šo informāciju mūsu rīcībā.»

VID seko arī tai informācijai, kas parādās Latvijas medijos. Viņš aicināja žurnālistus, kas veikuši pētījumu par dokumentiem, pēc iespējas ātrāk nodot šo informāciju ieņēmumu dienesta rīcībā. VID sagatavojis arī oficiālu pieprasījumu žurnālistiem par šīs informācijas sniegšanu.

Jautāts, vai VID gaida no žurnālistiem kopsavilkumu par šiem dokumentiem, Čerņeckis sacīja: «Nē, mēs noteikti pētīsim visu rīcībā esošo informāciju, jo tikai tā var izdarīt kaut kādus secinājumus un pieņēmumus.» Šī informācija tiks analizēta, ņemot vērā arī VID rīcībā esošos datus par konkrētām personām.

VID analizēs, vai saskatāma iespējama izvairīšanās no nodokļu nomaksas un krimināli nodarījumi.

VID esot iespējas pašiem vērtēt šo informāciju, bet patlaban tā neesot dienesta rīcībā. Ļoti būtiski ir redzēt, kas ir šī informācija: kādi ir dati, par kādām personām ir runa, par kādiem laika periodiem minēts. Tā jāpārbauda, jānostiprina un jāvērtē iespējamā personu atbildība, ja tā tiks saskatīta.

TVNET jau ziņoja, ka «Panamas ofšoru dokumentos», kas nopludināti no uzņēmuma «Mossack Fonseca», atrodami arī Ventspils mēra Aivara Lemberga, viņa meitas, Kargina dēla, uzņēmēja Gunāra Ķirsona, tenisista Māra Gulbja un viņa ģimenes, kā arī citu, mazāk pazīstamu Latvijas uzņēmēju vārdi.

Žurnālā «IR» publicētajā «Re:Baltica» pētījumā minēts, ka lielākā daļa ierakstu, kas datubāzē atrodama par Lembergu, saistīta ar joprojām tiesā izskatāmo krimināllietu, kurā apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs Lembergs. «Mossack Fonseca» dokumentos atrodams apliecinājums, ka Lemberga meita Līga ir firmas «Canrif Limited» direktore, taču nav plašākas informācijas, kam tā izmantota.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu