Briti izstrādā "neredzamības apmetni" (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Britu zinātnieki izstrādājuši jaunu materiālu, kas varētu tikt izmantots, lai radītu īstu Harija Potera "neredzamības apmetni", vēsta laikraksts "Daily Telegraph".

Materiāls, kas ir nodēvēts par "Metaflex", nākotnē varētu nodrošināt metodi, kā ražot audumus, kas manipulē ar gaismu.

Ir jau izstrādāti metamateriāli, kuri izliec un novirza gaismu, lai padarītu priekšmetus neredzamus mikroviļņu radiācijai. Redzamā gaisma rada lielāku izaicinājumu, jo tās viļņu garums ir nesalīdzināmi īsāks, kas nozīmē, ka metamateriālu atomiem jābūt ļoti maziem.

Līdz šim tik mazi atomi, kas spēj izliekt gaismu, ir izstrādāti uz plakanām, cietām virsmām, kas nav piemērotas izmantošanai apģērbos.

Taču Skotijas Sentendrūsas Universitātes zinātnieki uzskata, ka viņi ir atrisinājuši šo problēmu. Izmantojot jaunu paņēmienu, kas atbrīvo metaatomus no cietās virsmas uz kuras tie ir izveidoti, viņi ir radījuši elastīgas metamateriālu membrānas. Savienojot membrānas, iespējams izveidot elastīgu audumu, kas varētu nodrošināt "neredzamības apmetņa" pamatu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu