Streipa izteikumi par ZZS un latgaliešu valoda Saeimā liek diskutēt par valodas lietošanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rakstniecības un mūzikas muzejā 16.novembrī notiks diskusija "Vārds vietā un vārds nevietā", kas tiks rīkota pēc žurnālista Kārļa Streipa izteikuma televīzijā, kas viņam maksāja darbu, kā arī vairāku deputātu vēlmes Saeimas tribīnē runāt latgaliski, informēja muzeja pārstāve Maija Treile.

Pēc viņas teiktā, sarunas netiešie ierosinātāji ir vairāki pēdējā laikā sabiedrībā plaši apspriesti gadījumi – gan žurnālista Streipa vārdu izvēle televīzijas raidījumā "Skats no malas", gan "valodu kari" 11.Saeimā.

"Kāda vieta mūsu dzīvē ierādīta literārajai valodai, kāda – dialektiem? Ko uzskatīt par lamu vārdiem un rupjībām, ko par sulīgu, no tautas dzīlēm nākušu, bagātu valodu? Vai tāpat kā runājam savā virtuvē varam runāt oficiālā sanāksmē? Ko reglamentē likumi un valodas normas, kas paliek katra runātāja brīva izvēle," diskusijas tematiku iezīmēja Treile.

Diskusijā piedalīsies Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekle Irēna Stroda, 11.Saeimas deputāts Juris Viļums stāstīs par izvēli dot deputāta solījumu dialektā, Valsts valodas centra Kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis runās par to, cik brīvi katrā situācijā varam izvēlēties vārdus, lai nenonāktu konfliktā ar valodas likuma normām, bet žurnālists Pauls Raudseps atklās savu skatījumu uz latviešu literārās valodas attiecībām ar dažādiem citiem mūsu valodas slāņiem.

Pasākums notiks 16.novembrī plkst.17.30 Rakstniecības un mūzikas muzejā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu