Sociālie partneri pārmet, ka konsolidācija nav balstīta uz reformām

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) un Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) valdībai pārmet, ka nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas pasākumi joprojām nav balstīti uz strukturālajām reformām. To pēc Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) ārkārtas sēdes atzina LBAS un LDDK pārstāvji.

LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers sacīja, ka viņu konsolidācijas pasākumi neapmierina "ne pēc satura, ne pēc formas". Pēc viņa teiktā, valdībai par 2012.gada valsts budžetu vispirms vajadzēja runāt ar sociālajiem partneriem, lai jau laikus varētu iecerētos konsolidācijas pasākumus pārrunāt ar nozaru arodbiedrībām, ekspertiem un ministrijām.

Tāpat Krīgers pauda viedokli, ka piedāvātie konsolidācijas pasākumi ir vienreizēji un nav uz strukturālajām reformām balstīti – no 2012.gada darba plāna tiek izsvītroti pasākumi, kurus tāpat vajadzēs pildīt 2013. vai 2014.gadā, piemēram, Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecība. "Gaidījām reformas, par kurām sausu muti runāts jau trīs gadus," viņš uzsvēra, paskaidrojot, ka ar tām LBAS domā mazu, efektīvu valsts pārvaldi un valsts izdevumu samazinājumu nevajadzīgajām funkcijām, kuras joprojām ir pietiekami daudz.

LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone žurnālistiem atzina, ka no darba devēju viedokļa piedāvātie konsolidācijas pasākumi ir samērā neitrāli. Galvenais, uz ko LDDK pastāvējusi, ir nodokļu necelšana, kas arī tiek paredzēts.

"Protams, ka konsolidācijas pasākumi ir samērā formāli, tie nav pēc būtības un tie nav balstīti uz strukturālo reformu bāzes," sacīja Meņģelsone.

LDDK neapmierina sarunu forma

Tomēr, pēc viņas teiktā, LDDK lielu iebildumu pret konsolidācijas pasākumiem nav – darba devējus vairāk neapmierina forma, kādā valdība īsteno dialogu ar viņiem.

Jau vēstīts, ka valdība pašlaik strādā pie nākamā gada budžeta. Ministru kabinets apstiprinājis budžeta konsolidācijas pasākumus par 122 miljoniem latu, taču gan par konsolidācijas summu, gan pasākumiem trešdienas vakarā valdības pārstāvji vēl runās ar starptautiskajiem aizdevējiem.

NTSP koordinē un organizē trīspusējo sociālo dialogu starp darba devēju organizācijām, valsts institūcijām un arodbiedrībām, lai saskaņotu šo organizāciju intereses sociālajos un ekonomiskajos jautājumos, tādējādi garantējot sociālo stabilitāti valstī. NTSP un tās apakšpadomes uz paritātes pamatiem veido valdības, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības izvirzītie pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu