Vairākas komisijas Saeimā varētu vadīt opozīcijas pārstāvji (4)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

10.Saeimā vairākas komisijas varētu vadīt opozīcijas pārstāvji no Nacionālās apvienības ""Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" un "Saskaņas centra" (SC), pastāstīja apvienības "Vienotība" pārstāvis Dzintars Zaķis ("Jaunais laiks", JL).

Viņš atzina, ka SC pārstāvis arī turpmāk varētu vadīt Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju, bet Pilsonības likuma izpildes komisijas vadītāja krēslā arī jaunajā parlamenta sasaukumā varētu sēsties Nacionālās apvienības pārstāvis. Patlaban - 9.Saeimā - mandātu komisiju vada SC biedrs Vitālijs Orlovs, bet Pilsonības likuma izpildes komisiju - "tēvzemietis" Pēteris Tabūns, kurš gan jaunajā Saeimā nav ievēlēts.

No sīkākiem komentāriem par iespējamiem komisiju vadītājiem Zaķis gan pagaidām atturējās, vien uzsverot, ka vairāku komisiju vadībā varētu darboties opozīcijas pārstāvji.

Viņš arī norādīja, ka par kandidātiem komisiju vadītāju krēsliem apvienības valdē tikšot diskutēts tikai tad, ja to ierosinās kāda no "Vienotības" partijām. JL līdz šim par šo jautājumu spriests frakcijas līmenī. Vienlaikus Zaķis sacīja, ka "Vienotības" valdes sēdē ceturtdien valde tikšot informēta par līdz šim valdības veidošanas sarunās paveikto, gan neprecizējot, vai tas nozīmē arī Saeimas komisiju vadītāju krēslu sadalījumu.

Arī partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) Saeimas frakcijas vadītāja Anna Seile aģentūrai BNS pagaidām nekomentēja potenciālo amatu sadalījumu parlamentā. Viņa klāstīja, ka PS par ministru kandidatūrām, pretendentiem Saeimas komisiju vadībai un kopējo partijas pozīciju visu šo amatu sadalē vēl lems ceturtdien valdes sēdē plkst.14. "Varbūt ietekmēt mēs neko daudz [kopējā sadalījumā] nevaram, bet savu viedokli gan varam paust," teica Seile.

Viņa arī pavēstīja, ka "Vienotības" valde par visām kandidatūrām spriedīs nedaudz vēlāk plkst.16, bet arī pēc šīs sēdes Seile vēl neprognozēja, ka būs zināmi visi posteņi. Viņa pieļāva, ka pilnīga skaidrība varētu būt pat tikai pirmdien, kad pirmo reizi kopā sanāks jaunievēlētās frakcijas.

Latvijas Televīzija (LTV), atsaucoties uz tās rīcībā esošu informāciju, trešdien vēstīja, ka kopumā Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) jaunajā Saeimas sasaukumā varētu būt vismaz seši komisiju vadītāju krēsli, bet "Vienotībai" - septiņi.

Saskaņā ar LTV rīcībā esošo informāciju Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītāja krēslā varētu sēsties Aleksejs Loskutovs ("Vienotība", "Sabiedrība citai politikai"), Ārlietu komisiju varētu vadīt Ojārs Kalniņš ("Vienotība", PS), bet Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju - Jānis Reirs ("Vienotība", JL), kurš gan ir pirmais pēc svītras, taču sēdīsies deputāta krēslā, ja ekonomikas ministra krēslu saglabās pašreizējais šā amata pildītājs Artis Kampars.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju arī turpmāk varētu vadīt Ingrīda Circene ("Vienotība", JL), Eiropas lietu komisiju - līdzšinējais aizsardzības ministrs Imants Lieģis ("Vienotība", PS), Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju - Ina Druviete ("Vienotība", PS), bet Juridisko komisiju - Ilma Čepāne ("Vienotība", PS). Līdz ar to PS pārstāvji varētu ieņemt pat četru komisiju vadītāju krēslus.

Savukārt ZZS pārstāvis līdzšinējais Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze varētu sēsties Nacionālās drošības komisijas vadītāja krēslā, Augusts Brigmanis varētu arī 10.Saeimā vadīt Pieprasījumu komisiju, Publisko izdevumu un revīzijas komisiju, iespējams, turpinās vadīt Andris Bērziņš, bet Sociālo un darba lietu komisijas vadītājas krēsls arī turpmāk varētu palikt Aijas Barčas (Liepājas partija, ZZS) rīcībā.

ZZS pārstāvjiem plānots uzticēt arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju, tās vadītāja krēslā sēdinot Oskaru Zīdu, bet Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vadību uzticēt Vitautam Staņam.

Savukārt pilnībā bez amatiem iecerēts atstāt, visticamāk, opozīcijā paliekošās apvienības "Par labu Latviju" pārstāvjus.

Jau vēstīts, ka SC gatavojas uz četriem amatiem tā dēvētajās lielajās komisijās, tostarp Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā, aizsardzības, Juridiskajā un Ārlietu komisijā, aģentūrai BNS iepriekš minēja 9.Saeimas sekretāra biedrs Andrejs Klementjevs (SC).

Viņš gan atzina, ka SC pretendē nevis uz vadību, bet ticamāk, ka priekšsēdētāja biedru amatiem šajās komisijās, jo tomēr palikusi opozīcijā, kaut arī ar lielu pārstāvniecību 10.Saeimā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu