Militāro spēku parāde krastmalā pulcē tūkstošiem cilvēku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Militāro spēku parāde par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 96.gadadienai 11.novembra krastmala šodien pulcēja vairākus tūkstošus cilvēku.

Kā novērojām, jau pusstundu pirms parādes sākšanās uz krastmalas pusi virzījās cilvēku pūļi, bet dažas minūtes pirms parādes sākuma krastmala bija blīvi pārpildīta cilvēkiem. Lielā skaitā bija manāmas ģimenes visās paaudzēs - vecāki ar bērniem un vecvecākiem.

Daļai cilvēku pie apģērba piespraustas lentītes Latvijas karoga krāsā, tāpat cilvēki rokās turēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) sagatavotos Latvijas karodziņus, kas tika dalīti krastmalā.

Lai varētu vērot un iemūžināt parādi, daļa cilvēku mēģināja atrast paaugstinājumus, kur pakāpties.

Kā pastāstīja svētku dalībnieki Kārlis un Kristīne, viņi svinīgo parādi šogad apmeklēja pirmo reizi, un patriotisko atmosfēru izjūt patiesi. Par parādes gaitu interesējās arī abu dēls Aivis, kuram tētis Kārlis skaidroja pasākuma norisi. Ģimene sacīja, ka ar interesi gaida militārās tehnikas parādi - lidmašīnas, tankus un iznīcinātājus.

Latvijas prezidents un valsts bruņotā spēka augstākais vadonis Andris Bērziņš svinīgā uzrunā sacīja, ka šogad saistībā ar notikumiem Ukrainā svinīgā parāde ir vēl īpašāks notikums nekā citos gados. Viņš uzsvēra, ka par valsts aizsardzību tiek īpaši domāts, un parādē piedalās arī ārvalstu militārie spēki.

Parādes apmeklētāji ar interesi vēroja dažādus militāro spēku pārstāvjus un bataljonus. Ārvalstu militāristi parādē bija atpazīstami pēc paceltā pārstāvētās valsts karoga.

Soļošanas izskaņā parādē iesaistījās arī militārā tehnika - kā pirmos svētku dalībnieki ar sajūsmu sagaidīja trīs helikopterus, kas virs parādes vērotāju galvām «nesa» lielu Latvijas karogu. Tiem sekoja vēl vairāki helikopteri un trīs NATO patruļlidmašīnas.

Pēc gaisa militārās tehnikas sekoja dažādi sauszemes militārie transportlīdzekļi, ko noslēdza trīs dažādu izmēru tanki, ko pūlis sagaidīja ar aplausiem un ar karogiem sveicinot transportlīdzekļos sēdošos militāristus.

Par muzikālo pavadījumu parādes laikā rūpējās NBS orķestris.

Kā pastāstīja pasākuma dalībnieki, krāšņo un patriotisko parādi patīkami uzlaboja saulainie laikapstākļi. Kādu jaunekli īpaši aizkustināja trīs helikopteri ar Latvijas karogu, ko viņš atceroties jau kopš bērnības. Savukārt kāds mazāks svētku apmeklētājs bija vīlies, ka parādē bijuši tikai trīs tanki.

Izmēros vislielākajam tankam noslēdzot parādi, cilvēku pūlis strauji pameta krastmalu.

Kā ziņots, Rīgā šodien Latvijas proklamēšanas 96.gadadienai veltītajā militārajā parādē piedalījās vairāki Latvijas sabiedrotie, NATO gaisa telpas patruļlidmašīnas un ASV tanks.

Kā presei jau iepriekš norādīja Aizsardzības ministrija, parādi, kurā piedalījās vairāk nekā 1000 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu, ugunsdzēsēju un jaunsargu, komandēja Mācību vadības pavēlniecības komandieris pulkvedis Egils Leščinskis, bet to pieņēma valsts bruņoto spēku augstākais vadonis, Valsts prezidents Andris Bērziņš, kā arī aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) un Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube.

Parādi apmeklēja daudzi goda viesi, tostarp Norvēģijas Bruņoto spēku komandieris admirālis Hākons Brūns-Hansens, ASV Armijas Eiropā komandiera vietnieks ģenerālmajors Marks Makvīns un Mičiganas pavalsts Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Gregorijs Vadnais.

Militārās parādes ierindas priekšgalā soļoja Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti ar Latvijas armijas karogu, bet aiz tā triju Baltijas valstu kopējās militārās izglītības iestādes - Baltijas aizsardzības koledžas - karogu nesa tās klausītāju pārstāvji.

Parādē ar karoga grupu piedalījās arī Latvijas karavīru sabiedrotie, ar kuriem kopā viņi pilda uzdevumus starptautiskajās operācijās un apgūst iemaņas un prasmes militārās mācībās - lietuvieši, igauņi, zviedri, dāņi, briti un Vācijas karavīri.

Līdzās Latvijas karavīriem un zemessargiem, demonstrējot arī bruņutehniku, parādē soļoja ASV 1.kavalērijas divīzijas 1.brigādes kaujas vienības «Ironhorse» un Norvēģijas Telemarkas bataljona karavīri, kuri, nodrošinot pastiprinātu NATO spēku klātbūtni Baltijas valstīs, pašreiz ir izvietoti Latvijā.

Bruņotos spēkus parādē pārstāvēja astoņas regulāro spēku vienības - Nacionālā aizsardzības akadēmija, Instruktoru skola, Kājnieku skola, Štāba bataljons, 1. un 2.kājnieku bataljons, Gaisa spēku aviācijas bāze un Jūras spēku flotile - un triju Zemessardzes novadu vienības - 27., 32. un 46.kājnieku bataljons -, kā arī Nacionālo bruņoto spēku orķestris, kurš nodrošināja parādes muzikālo noformējumu.

Parādē Valsts robežsardzi pārstāvēja Viļakas pārvaldes un Valsts robežsardzes koledžas vienība, Valsts policiju - Valsts policijas koledžas vienība, bet Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu - Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas vienība.

Jau trešo gadu pēc kārtas parādē soļoja arī Jaunsardzes vienības - vairāk nekā 100 jaunsargu un instruktoru, pārstāvot trīs Jaunsardzes reģionus.

Parādi noslēdza Latvijas, ASV un Norvēģijas bruņoto spēku, kā arī NATO un Valsts robežsardzes bruņojuma, tehnikas un transporta demonstrējums, kurā parādes vērotājiem bija redzami trīs Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopteri «Mi-17», četri Valsts robežsardzes helikopteri - divi helikopteri «Agusta Bell 206B:» un divi helikopteri «Agusta 109E Power» -, kā arī NATO gaisa telpas patruļlidmašīnas - divi Vācijas Gaisa spēku iznīcinātāji «Eurofighter Typhoon» un divi Kanādas Karalisko Gaisa spēku iznīcinātāji «CF-188».

Parādē varēja redzēt Zemessardzes 34.artilērijas bataljona lielgabalus «K-53» un mīnmetējus «M41D», Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljona zenītlielgabalus «L-70» un uguns vadības sistēmas «CIG-790», kā arī Pretgaisa aizsardzības diviziona tuvās darbības pretgaisa aizsardzības rakešu sistēmas «RBS-70» ieročus un primārās novērošanas radarus «PS-70».

Jūras spēku flotile parādē demonstrēja mobilos meklēšanas un glābšanas moduļus, kā arī aprīkojumu naftas piesārņojuma likvidēšanai.

Sauszemes spēku kājnieku brigāde parādē piedalījās ar apvidus automašīnām «Mercedes Benz 240», kas bruņotas ar ložmetējiem, automātiskajiem balsta granātšāvējiem «GMG» un prettanku vadāmajām raķešu sistēmām «Spike», kā arī ar kāpurķēžu visurgājējiem «Bandvagn 206», kas bruņoti ar smagajiem ložmetējiem un mīnmetējiem.

Savukārt Valsts robežsardze demonstrēja kvadriciklus un apvidus automašīnas ar sniega motocikliem un motorlaivām.

Tehnikas kolonnu noslēdza sabiedroto militārā tehnika - Norvēģijas kājnieku kaujas mašīna «CV90», ASV kaujas mašīna «Bradley M2A2» un kaujas tanks «M1 Abrams».

Savukārt Daugavā pretim parādes norises vietai varēja vērot Jūras spēku flotiles Patruļkuģu eskadras «Kristapa» klases kuģi, kā arī Valsts robežsardzes kuteri, bet lejpus Vanšu tiltam noenkuroti pieci Jūras spēku flotiles kuģi - štāba un apgādes kuģis «Virsaitis» un «Varonis», mīnu kuģis «Viesturs», divi «Skrundas» klases patruļkuģi -, kā arī Valsts robežsardzes kuģis «Valpas» un Lietuvas Jūras spēku mīnu kuģis «Skalvis» un Igaunijas Jūras spēku mīnu kuģis «Ugandi».

Par kārtību un drošību parādes norises vietā un laikā rūpējās Militārā policija un Speciālo uzdevumu vienība, bet par medicīnisko nodrošinājumu - Nodrošinājuma pavēlniecība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu