Atjauno tiesvedību «Revertas» un PA prasībā pret Karginu un Krasovicki par zaudējumu piedziņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Artūrs Kapša / LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atjaunojusi tiesvedību AS «Reverta» un Privatizācijas aģentūras (PA) prasībā pret bijušajiem baņķieriem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki par zaudējumu piedziņu.

Nākamā tiesas sēde ir nozīmēta 2.decembrī. Iepriekš lieta tika skatīta Rīgas apgabaltiesā, bet tā nodota izskatīšanai uz Vidzemes priekšpilsētas tiesu.

«Reverta» un PA no Kargina un Krasovicka vēlas panākt 12 miljonu latu (17,07 miljonu eiro) PA nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu, kā arī piedzīt par labu «Parex» kompensāciju vairāk nekā 82,7 miljonu latu (117,7 miljonu eiro) apmērā

un līgumsodu - 4,5 miljonus latu (6,4 miljonus eiro). Lietā iepriekš tika iesniegta arī atbildētāju pretprasība.

No bankas un tās pašreizējā lielākā akcionāra PA puses, izvērtējot 2008.gada 10.novembrī noslēgtā Ieguldījuma līguma izpildi, kas bija pamats bankas pārņemšanai, konstatēts, ka vairāku pārdevēju, tas ir, Kargina un Krasovicka, sniegtie apliecinājumi un garantijas neesot bijušas precīzas un patiesas.

Celtajā prasībā abi prasītāji vēršas pret Karginu un Krasovicki arī par kompensācijas un ar to saistītā līgumsoda piedziņu. Saistībā ar 2008.gada 10.novembrī noslēgtajā Ieguldījuma līgumā paredzēto

Kargins un Krasovickis ir atbildīgi par nepatiesas informācijas sniegšanu par faktisko situāciju bankā šī līguma slēgšanas brīdī.

Banka konstatējusi, ka faktiskie zaudējumi, kas bija jāatzīst bankas bilancē, 2008.gada 31.oktobrī bija vismaz par 82 miljoniem latu (116,7 miljoniem eiro) lielāki.

Šādi secinājumi izriet no veiktās juridiskās un finanšu izpētes un apstākļu detalizētas analīzes, ko PA uzdevumā ir veikuši piesaistītie finanšu un juridiskie eksperti - auditorfirma «PricewaterhouseCoopers» un zvērinātu advokātu birojs «Eversheds Bitāns».

Kopējais prasību apjoms pret bijušajiem «Parex» akcionāriem, ko tiesā ir pieteikuši «Parex» un PA, pārsniedz 164 miljonus latu (233,3 miljonus eiro).

Valsts «Parex» kapitāldaļas no Kargina un Krasovicka pārņēma 2008.gada 5.decembrī. «Revertas» akcionāri ir PA - 84,15%, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka - 12,74%, citi - 3,11%.

2010.gada augustā notika «Parex bankas» labo aktīvu pāreja uz jaunizveidoto «Citadele banku». Kopš tā brīža «Parex banka» darbojas kā risinājuma banka, kuras galvenais uzdevums ir valsts ieguldījumu maksimāla atgūšana noteiktajā termiņā. Tagad tai vairs nav bankas licences un tā ir pārdēvēta par «Revertu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu