VID datu noplūdes lieta netikšot izmeklēta gadiem (6)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ekonomikas policijas priekšnieks Gatis Gudermanis nedomā, ka izmeklēšana Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datu noplūdes lietā, kuras ietvaros pavasarī aizturēts Ilmārs Poikāns jeb Neo, būs gadiem ilga.

Gudermanis uzsvēra, ka šajā lietā ir izdarīts noziegums.

"Vienīgais, ko varu pateikt, ka šeit nevar būt runa par to, ka nav noticis noziedzīgs nodarījums, kā to varbūt kāds mēģina interpretēt. Par to šaubu nav, kriminālprocess ir.

Var būt runa par konkrētu darbību kvalifikāciju, kas var atšķirties, var būt runa par lietas tālāko virzību kā tādu, bet katrā gadījumā noziedzīga nodarījuma esamība tur ir nepārprotama," klāstīja Gudermanis.

Viņš gan nevarēja komentēt, vai šajā lietā ir un vai varētu būt vēl  kāds aizdomās turamais. "Šis process ir viens no tiem, kur ir pietiekami liels datu un darba apmērs. Tā ka tur vēl liels darbs priekšā," viņš sacīja.

Pagaidām nav zināms, cik laika prasīs izmeklēšana, taču gadiem ilga tā nebūšot.

"Negribu prognozēt, bet vairāki gadi noteikti ne. Tomēr tajā brīdī, kad bija notikumi ar Poikāna aizturēšanu, zināmā mērā ar to izmeklēšana tikai sākās.

Viena lieta ir konstatēt faktu, ka ir notikusi datu noplūde, bet otra lieta - konstatēt, kādi dati noplūduši, kā tie izmantoti, kuras personas tos izmantojušas un tā tālāk. Neveicot konkrētas procesuālās darbības, mēs neko nenoskaidrosim," norādīja Gudermanis.

Nagla - liecinieces statusā

Žurnāliste Ilze Nagla šajā lietā joprojām esot liecinieces statusā.

Naglas vadītais Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" februāra vidū vēstīja, ka Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmā atrasts drošības caurums, pa kuru triju mēnešu laikā nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apmērā.

Faktu, ka VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā bijusi milzīga datu noplūde, "De facto" uzzināja no cilvēku grupas, kas sevi dēvē par "Ceturtās atmodas tautas armiju". Vēlāk tās pārstāvis, kurš sevi dēvē par Neo, regulāri internetā publicēja dažādu iestāžu algu sarakstus.

Policija pēc tam sāka kriminālprocesu un tā ietvaros aizturēja Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas līdzstrādnieku Ilmāru Poikānu, kurš atzinies, ka viņš ir Neo. Datu turētāju jeb VID darbinieku iespējamā atbildība arī tiek vērtēta.

Poikānam tiek inkriminētas nelikumīgas darbības ar fizisku personu datiem un nelikumīgas darbības ar automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanas ierīcēm, ja tas izraisījis smagas sekas. Par to draud pat cietumsods līdz desmit gadiem.

Policija veica kratīšanu arī Naglas dzīvesvietā un atsavināja viņas datora ārējo cieto disku un arī vairākas flešatmiņas.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu