Latvijas Radio 2 privātuzņēmēju rokās varētu nonākt 2010.gada sākumā (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau septembra otrajā pusē Saeimā steidzamības kārtībā varētu tikt pieņemti grozījumi Radio un televīzijas likumā, kas ļautu realizēt Latvijas Radio 2 (LR2) nodošanu privātajiem partneriem, bet procedūra par konkursu uz koncesiju varētu tikt pabeigta šā gada beigās vai nākamā gada sākumā.

Tādas prognozes šodien izskanēja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē, uz kuru likumprojekta "Grozījumi Radio un televīzijas likumā" izskatīšanai bija uzaicināti Latvijas Radio ģenerāldirektors Dzintris Kolāts un Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece.

Kā šodien komisijas sēdē skaidroja Buceniece, grozījumus Radio un televīzijas likumā Saeimā nepieciešams skatīt steidzamības kārtībā, jo reklāmdevēji jau tagad sāk slēgt līgumus par 2010.gadu un "pēc iespējas ātrāk vajadzētu šo skaidro situāciju".

Saeimas deputāts, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas loceklis Oskars Kastēns (LPP/LC) vēlējās zināt, kāpēc privātuzņēmēju rokās plānots nodot tieši LR2, nevis, piemēram, Latvijas Radio 3 (LR3) vai Latvijas Radio 4 (LR4). Kolāts skaidroja, ka LR2 izklaidējošās programmas dēļ visvairāk atbilstot privāto uzņēmēju interesēm, turklāt "LR2 ir vislikvīdākais no Latvijas Radio produktiem", līdz ar to esot pamats cerēt uz lielāku samaksu no šādas koncesijas. Pēc Kolāta teiktā, apkopotie reitingi liecina, ka LR2 no Latvijas Radio programmām esot visiecienītākā - to klausoties apmēram 27% Latvijas iedzīvotāju, kamēr LR1 reitingi svārstās ap 10%, bet LR3 - ap 1%.

Atbildot uz Kastēna uzdoto jautājumu, kādā procedūrā LR2 apraides atļauju plānots nodot privātajiem partneriem, Kolāts skaidroja, ka šā mērķa īstenošanai varētu tikt rīkots konkurss, kurā viens no galvenajiem atlases kritērijiem būtu samaksas apmērs, kādu uzņēmums var piedāvāt, iegūstot koncesiju. Latvijas Radio ģenerāldirektora rīcībā patlaban vēl neesot pietiekami skaidru aplēšu, cik liela varētu būt peļņa minētā darījuma rezultātā.

Vairāki Saeimas deputāti Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē uzsvēra, ka minēto koncesijas plānu, pēc viņu domām, būtu iespējams īstenot arī bez Radio un televīzijas likuma grozīšanas, taču Kolāts un Buceniece apgalvoja, ka, nododot LR2 privātuzņēmēju rokās, šādi vai citādi grozījumi likumā būtu jāveic jebkurā gadījumā. Saeimas deputāte, komisijas locekle Ina Druviete (PS) gan apgalvoja, ka pēc konsultācijām ar speciālistiem viņa par šo jautājumu esot citās domās.

NRTP piedāvā grozīt Radio un televīzijas likuma 15.panta 5. un 8.daļu. Likuma 15.panta 5.daļa patlaban noteic, ka "apraides atļaujas piešķirtās tiesības nav nododamas citai personai", bet 8.daļā teikts, ka, "apraides atļaujas termiņam beidzoties, tā atjaunošanā pirmtiesības dodamas tai pašai raidorganizācijai, ja tās pēdējā darbības gadā nav ar tiesas nolēmumu fiksēti šā likuma pārkāpumi".

Saeimas komisijai nosūtītajā likumprojektā sākotnēji bija paredzēts grozīt likuma 15.panta 5.daļu, nosakot, ka "apraides atļaujas piešķirtās tiesības nav nododamas citai personai, izņemot gadījumus, kuros Nacionālā radio un televīzijas padome nolemj nodot sabiedriskajai raidorganizācijai piešķirto apraides atļauju citai personai saskaņā ar Publiskās un privātās partnerības likumu". Savukārt 15.panta 8.daļā bija paredzēts noteikt, ka, "apraides atļaujas termiņam beidzoties, tā atjaunošanā pirmtiesības dodamas tai pašai raidorganizācijai, ja tās pēdējā darbības gadā nav ar tiesas nolēmumu fiksēti šā likuma pārkāpumi, izņemot gadījumus, kuros Nacionālā radio un televīzijas padome ar lēmumu ir noteikusi citādi".

Likumprojekta anotācijā, skaidrojot normatīvā akta projekta būtību, teikts, ka "likumprojekts ļauj realizēt Latvijas Radio programmas LR2 nodošanu koncesijā saskaņā ar auditorkompānijas "Ernst&Young" izstrādāto priekšlikumu, kuru konceptuāli atbalstījusi arī NRTP un Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija". Šāda koncesija ir nepieciešama LR2 saglabāšanai, uzsver projekta autori.

Saeimas deputāts, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas loceklis Boriss Cilevičs (SC) šodien ierosināja no Radio un televīzijas likuma vispār izslēgt 15.panta 8.daļu. Tai "nav nekādas jēgas", sacīja Cilevičs, taču sēdes noslēgumā NRTP pārstāve vienojās ar Saeimas komisiju par likumprojekta precizējumiem. Buceniece apņēmās mainīt tiesību akta projektu, paredzot, ka likuma 15.panta 8.daļā par apraides atļaujas atjaunošanas pirmtiesībām līdz ar grozījumu izdarīšanu tiks noteikti tādi paši izņēmuma gadījumi, kādus tos iecerēts noteikt 15.panta 5.daļā par apraides atļaujas piešķirto tiesību nodošanu citai personai.

Savukārt deputātei Druvietei radās iebildumi pret NRTP piedāvāto likumprojekta anotāciju. Viņa norādīja, ka anotācijā ir atrunāts tikai LR2 gadījums, bet ne vispārināta likuma grozījumu projekta būtība. "Grozījumi ir par vispārīgu, un anotācija ir par konkrētu," sacīja Druviete, un viņas iebildumus par pamatotiem atzina arī citi komisijas locekļi.

NRTP pārstāve Buceniece neiebilda arī pret juridiska rakstura precizējumiem grozījumu projekta anotācijā, kā rezultātā pēc konstruktīvām diskusijām Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija pauda gatavību konceptuāli atbalstīt likumprojektu un rosināt to izskatīt Saeimā steidzamības kārtībā divos lasījumos.

Saistībā ar minēto grozījumu projektu Radio un televīzijas likumā Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas locekļi plāno tikties arī rīt, 27.augustā, savukārt likuma grozījumu skatīšana Saeimas plenārsēdē otrajā lasījumā varētu notikt jau 24.septembrī, šodien prognozēja deputāti. Kā ziņots, par savu gatavību pārņemt LR2 jau paziņojis "Radio SWH", tomēr NRTP apliecinājusi, ka sarunās ar padomes locekļiem par tā pārņemšanu interesējušās visas Latvijas lielākās radiostacijas.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu