Elektroenerģijas tirgus vidējā cena Latvijā pagājušajā nedēļā samazinājās par 3%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Vidējā elektroenerģijas tirgus cena Latvijā pagājušajā nedēļā bija 28,43 eiro par megavatstundu (MWh), kas bija par 3% zemāka nekā pirms nedēļas, liecina AS «Latvenergo» apkopotā informācija par elektroenerģijas tirgus cenām «Nord Pool Spot» biržā pagājušajā nedēļā.

Kopumā elektroenerģijas cenas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā nedēļas laikā svārstījās no 19,25 līdz 44,86 eiro par MWh.

Raugoties uz kopējiem elektroenerģijas tirgus apstākļiem, būtisku izmaiņu, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, nebija, taču cenu lejupslīdi pagājušonedēļ veicināja ne tikai zemāks elektroenerģijas cenu līmenis Skandināvijā, bet arī pieaugums Latvijas un Lietuvas izstrādātās elektroenerģijas apjomā, kas kopumā sasniedza 182 gigavatstundas (GWh), kas bija par 19% vairāk nekā nedēļu iepriekš.

Tāpat jau otro nedēļu pēc kārtas elektroenerģijas cenas Latvijā bija vienādas ar elektroenerģijas cenām Igaunijā. Cenu samazinājumu Igaunijā veicināja gan pietiekama jaudas pārvades kapacitāte uz Igaunijas un Latvijas robežas, gan arī būtisks elektroenerģijas importa apjoms no Skandināvijas, kas sasniedza 232 GWh.

Aizvadītajā periodā elektroenerģijas cenas Somijā un Baltijā bija vienādas - 72% no kopējā stundu skaita, un tādējādi elektroenerģijas cenas Baltijā bija par 2,27 eiro par MWh augstākas nekā Somijā.

Pagājušās nedēļas laikā Baltijā elektrostacijas saražoja 61% no nepieciešamās elektroenerģijas. Visvairāk elektroenerģijas importēja Lietuva - 77% no kopējā patēriņa. Igaunija importēja 22% no valsts elektroenerģijas patēriņa, bet Latvija tikai 7% no sava elektroenerģijas patēriņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu