Izvēlies treniņu, kas nav pretrunā ar tavu personību! (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr Photostream

Sākot jebkura veida treniņus, ir ļoti svarīgi darboties maksimāli pareizi. Tas nodrošinās iesācēja treniņu efektivitāti, pasargās no traumām, paaugstinās interesi par sava veselības stāvokļa uzlabošanos un figūras korekciju. Svarīga ir ne tikai tehniski pareiza vingrinājumu izpildīšana, bet arī visefektīvākās slodzes un treniņu veida izvēle, lai nodrošinātu treniņu pastāvīgu efektivitāti.

Zemāk aprakstīti pieci punkti, kas jāņem vērā, sākot fizisko aktivitāšu programmu.

1. Apzinies savu mērķi

Mērķa apzināšanās ir īpaši svarīga, kad ķermenis un prāts vēl nav pieradis pie fiziskas slodzes. Tas ir papildu stimuls un palīdz nodrošināt treniņu turpināšanu ilgākā periodā līdz pat brīdim, kad fiziskās aktivitātes kļūst par neatņemamu cilvēka dzīves sastāvdaļu.

Atbildi uz jautājumu, kādēļ vēlies trenēties. Lai notievētu, uzlabotu ķermeņa formu, uzlabotu vispārējo veselības stāvokli, lai atrisinātu kādu konkrētu fiziskās vai garīgās veselības problēmu?

Konkrēta izvēle palīdzēs izvēlēties vispiemērotāko treniņa veidu mērķa sasniegšanai.

2. Izvēlies pareizo treniņu

Izanalizē dažādus iespējamo treniņu veidus no vairākiem viedokļiem:

- kāda veida treniņš teorētiski būs visefektīvākais, lai sasniegtu izvēlētos mērķus? Šī izvēle ir svarīga no apzinātā mērķa sasniegšanas viedokļa;

- kāda veida treniņš ir vispieejamākais, ņemot vērā tavu ģeogrāfisko dzīvesvietu, pieejamās finanses u.tml.?

- kāda veida fiziskās aktivitātes veici bērnībā/jaunībā? Tieši šā veida fiziska aktivitāte varētu būt organismam visvieglāk uztverama - tas nebūtu nekas jauns un nepazīstams;

- un vissvarīgākais - kāda veida treniņš sniegs visvairāk prieka un pozitīvu emociju? Vissvarīgākais fizisko aktivitāšu programmā ir treniņu regularitāte ilgtermiņā. Visvieglākais, kā to panākt, ir pozitīvas emocijas treniņa laikā. Apsverot šos vai citus tev svarīgus jautājumus, izvēlies to treniņu, kas visvairāk atbilst tavām iespējām, raksturam un dzīves stilam.

3. Negaidi rezultātus pēc pirmā treniņa

Ja tavs mērķis ir notievēšana vai ķermeņa formas mainīšana, treniņu rezultāti nebūs redzami ne pēc vienas nedēļas, ne pēc viena mēneša. Šādām izmaiņām, lai tās būtu ievērojamas un saglabātos, nepieciešams laiks. Treniņa programmai ir jākļūst par tavas dzīves sastāvdaļu. Tikai tādā veidā rezultāti būs acīmredzami, noturīgi un nāks kopā ar labāku pašsajūtu, uzlabotu vispārējo veselības stāvokli un aizturēs novecošanu.

Tomēr jau no pirmā treniņa, ja tas ir veikts pareizi un tavai fiziskajai sagatavotībai atbilstošā līmenī, būs jūtams emocionālais pacēlums un enerģijas pieplūdums, kas palīdzēs padarīt treniņus par regulārām fiziskajām aktivitātēm tavā ikdienā.

4. Konsultējies ar profesionāļiem

Efektīvam treniņam un rezultāta sasniegšanai svarīgs faktors ir informācija un palīdzība visos radušajos jautājumos. Tādēļ, sākot jebkura veida sev jaunu treniņu programmu, konsultējies ar profesionāli, nepieciešamības gadījumā arī ar savu ārstu. Jebkurā trenažieru zālē ir pieejams treneris, kas informēs iesācēju par pareizu vingrinājumu izpildi vai pat sastādīs personīgo treniņu programmu. Izvēloties deju, aerobiku vai kādu citu fiziskas aktivitātes veidu, treniņa pasniedzējs sekos pareizai un veselībai nekaitējošai vingrinājumu izpildei. Sākot jogas praksi, ir ieteicams to veikt nevis patstāvīgi, bet kvalificēta jogas pasniedzēja uzraudzībā u.tml.

5. Treniņš nav mocības

Visdrošākais veids, kā atteikties no fizisko aktivitāšu programmas un atgriezties pie iepriekšējā dzīvesveida, ir trenēšanās ar nepatiku. Nepatiku pret fizisku aktivitāti izraisa:

- Slodze, kas neatbilst fiziskās sagatavotības līmenim. Pārāk liela slodze radīs diskomfortu, bet organisms protestēs ar lielu nogurumu, radīs nepatiku pret treniņu;

- Raksturam neatbilstošs treniņa veids. Cilvēkam, kurš ir impulsīvs un mīl ātrumu visā, piemērotāks būs spēka treniņš, riteņbraukšana pa kalnainu apvidu, cīņu sports u.tml., bet flegmatiskam, mierīgam un pacietīgam cilvēkam - joga, peldēšana, un citi treniņu veidi. Izvēlies treniņu, kas nav pretrunā ar tavu personību;

- Nepatika pret vidi, kurā notiek treniņi. Ja tevi neapmierina grupu nodarbības, izvēlies treniņa veidu, ko vari veikt individuāli. Ja treniņam tevi visvairāk motivē iespēja to paveikt labāk par citiem grupas dalībniekiem vai vienkārši priekšroku dod grupu nodarbībām - izvēlies atbilstošo. Ja mīli atrasties dabā - izskati iespēju regulāri skriet/pastaigāties/braukt ar velosipēdu/vingrot brīvā dabā.

Pievērs uzmanību arī citiem tev svarīgiem faktoriem, izvēlies sev patīkamāko treniņu, un viss izdosies!

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu