Simsones krimināllieta aizdomīgi kavējas (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts policija turpina izmeklēt kriminālprocesu, kas ierosināts pēc SIA Izdevniecība Rīgas Viļņi valdes priekšsēdētājas Aijas Simsones un plastikas ķirurga Jāņa Ģīļa konflikta par it kā nekvalitatīvi veiktu operāciju un naudas izspiešanu.

Pagājušajā nedēļā prokuratūra nosūtījusi lietu atpakaļ Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldei (ONAP). Procesu uzraugošais prokurors izmeklētājiem devis vairākus norādījumus, kādā virzienā izmeklēšana jāturpina, informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretārs Andrejs Vasks. ONAP izmeklēšanu turpinās, un lieta netiks izbeigta, apliecināja Valsts policijas preses sekretāre Sintija Kājiņa. J. Ģīlis pastāstīja, ka jūnija sākumā lūdzis gan Valsts policijai, gan Ģenerālprokuratūrai ziņas par lietas virzību, tomēr pagaidām atbilde saņemta tikai no policijas.

Izmeklētāji izteikušies, ka vēl turpinās pirmstiesas izmeklēšana un vēlreiz būs jāpratina A. Simsone. Ķirurgs pauda bažas, ka ilgās izmeklēšanas mērķis ir lietu "klusi izbeigt".

Neatkarīgā jau rakstīja, ka 2002. gadā A. Simsonei veikta operācija, taču pēc tās viņa 2004. gada 13. maijā ķirurgam izvirzīja pretenzijas par darba kvalitāti. A. Simsone esot apgalvojusi, ka darīs visu, lai ar preses un citiem līdzekļiem panāktu J. Ģīļa tolaik vadītās klīnikas iznīcināšanu un licences anulēšanu. Kā stāstīja J. Ģīlis, A. Simsone pieprasījusi arī 20 000 eiro kompensāciju. Pēc tam prasīti arī vēl 50 000 latu.

2004. gada pēdējās dienās draudi esot kļuvuši vēl uzstājīgāki, tāpēc mediķis sagatavojis iesniegumu prokuratūrai; tiesībsargājošajām iestādēm šo dokumentu viņš iesniedzis 2005. gada 3. janvārī. Izdevniecības Rīgas Viļņi žurnālā Nedēļa vairākos 2005. gada janvāra numuros tika publicēti materiāli par plastikas ķirurga J. Ģīļa iespējamām kļūdām, kas radījušas veselības problēmas viņa operētajiem pacientiem. Visās publikācijās kā iespējamais vaininieks minēts tikai J. Ģīlis, par citu ķirurgu kļūmēm žurnāls nav rakstījis. Pēc ažiotāžas medijos Medicīniskās aprūpes un darbspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcija J. Ģīļa klīnikā veica pārbaudes un slimnīcas darbībā pārkāpumus nekonstatēja.

2005. gada 8. februārī Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvalde ierosināja krimināllietu par izspiešanu, un A. Simsone uz laiku tika pat aizturēta. Kā drošības līdzeklis viņai bija piemērots paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu. Tā kā A. Simsonei inkriminētā nozieguma soda mērs paredz arī mantas konfiskāciju, J. Ģīlis pagājušā gada februāra vidū lūdzis izdevējas mantai uzlikt arestu. Ķirurgs to pamatoja ar iespējamās civilprasības nodrošinājumu, ja viņš nolemtu no A. Simsones piedzīt zaudējumus par morālo kaitējumu. Policija gan viņa lūgumu neapmierināja.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu