Dombrovskis: nopietni jāizvērtē «Lattelecom» un mobilo sakaru operatora apvienošanās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Inkēns/Saeimas kanceleja

Lai uzlabotu uzņēmuma konkurētspēju, ir nopietni jāizvērtē telekomunikāciju kompānijas "Lattelecom" apvienošanās ar vienu no mobilo sakaru operatoriem, šorīt LNT raidījumā ""900 sekundes" teica bijušais ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

Viņš uzsvāra, ka vērtējot «Lattelekom» konkurētspēju un tālāko attīstību, nav aktuāla uzņēmuma pārdošana, bet gan konsolidācija ar kādu no mobilajiem sakaru operatoriem.

Tas viss gan būšot atkarīgs no jaunās ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS), piemetināja bijušais ministrs.

Jau ziņots, ka «Lattelecom» valde un padome pagājušā gada vasaras beigās izvirzīja ideju par iespējamu apvienošanos ar «Latvijas Mobilo telefonu» (LMT), lai pārtrauktu abu uzņēmumu vērtības samazināšanos un izmantotu pakalpojumu sniegšanas un administratīvo resursu sadarbības sinerģiju.

Savukārt pērn jūnijā abu uzņēmumu akcionārs «TeliaSonera» prognozēja, ka sakarā ar pašreizējo politisko situāciju Latvijā sarunas par sakaru kompāniju LMT un «Lattelecom» apvienošanu varētu atsākties pēc oktobra sākumā gaidāmajām Saeimas vēlēšanām. Tā kā abos no uzņēmumiem «TeliaSonera» ir tikai viens no akcionāriem, to apvienošanas nosacījumi, kā arī process pārrunājams ar Latvijas valdību.

«TeliaSonera» viena no nākotnes darbības stratēģijām ir pilnīgas sakaru paketes nodrošināšana, kas sevī ietver gan fiksētās, gan arī mobilās komunikācijas. Šī mērķa sasniegšanai Latvijas tirgū uzņēmums neslēpj, ka ir ļoti ieinteresēts LMT un «Lattelecom» apvienošanā. Tas ļautu ērtāk piegādāt arī dažādus multimediju satura pakalpojumus, kam ir daudz lielāka pievienotā vērtība nekā tradicionālajiem balss un īsziņu sakaru pakalpojumiem.

«Lattelecom» dibināts 1992.gadā kā valsts uzņēmums «Lattelekom». 1994.gadā tas pārtapa par SIA «Lattelekom» un par uzņēmuma īpašnieku (49%) kļuva Dānijā reģistrētais «Tilts Communication», kas tobrīd piederēja Somijas «Sonera», britu «Cable&Wireless» un Latvijas valstij (51%). 1998.gadā «Sonera» iegādājās «Cable&Wireless» daļas, un 2002.gadā «Sonera» apvienojās ar zviedru «Telia», veidojot tagadējo «Lattelecom» 49% līdzīpašnieku «TeliaSonera».

LMT dibināts 1992.gadā kā pirmais mobilo sakaru operators valstī. 49% uzņēmuma pieder zviedru «TeliaSonera», 23% - «Lattelecom», 23% - Latvijas Valsts radio un televīzijas centram (LVRTC) un 5% - Latvijas valstij.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu