Dombrovskis: visticamāk, valsts par «Citadeles» akcijām saņems mazāk par 74 miljoniem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Visticamāk, valsts par bankas «Citadele» akcijām gada beigās saņems mazāk par 74 miljoniem eiro, teica bijušais ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis. Viņš norādīja, ka pārdošanas līgumā paredzēts, ka gala cena par akcijām tiks noteikta gada beigās un tā būs atkarīga no bankas pašukapitāla lieluma un bankas kredītportfeļa kvalitātes.

«Pārdošanas cena arī bija viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ mums bija problēmas ar Privatizācijas aģentūras valdi, ka 74 miljoni, visticamāk, nav šī gala cena. (..) Gala cena būs atkarīga no tā, vai bankas pašukapitāls būs lielāks vai mazāks par to, kas bija prognozēts. Tas

galvenais jautājums, ka šī korekcija [pārdošanas gala cenas] būs negatīva,»

teica Dombrovskis.

Pēc viņa teiktā, bankas pārdošana organizēta novēloti, kad līdz Eiropas Komisijas noteiktajam termiņam atlicis bija ļoti maz. «Mums būtu lielākas priekšrocības, ja būtu atkāpšanās ceļš un pircējam varētu pateikt, ka mūs neapmierina jūsu piedāvātā cena, tādēļ varam organizēt jaunu procesu. Atkāpšanās ceļa mums nebija un, protams, to zināja arī investori,» teica bijušais ekonomikas ministrs.

Dombrovskis stāstīja, ka tādēļ vienīgais instruments,

kā ietekmēt cenu, bija pretendentu konkurences paturēšana.

"Šādi mēs arī organizējām visu procesu, mēģinot nodrošināt maksimālu iespēju no pircēju puses, tai skaitā ģeopolitiskās puses. Taču šī konstrukcija faktiski tika izjaukta 31.jūlijā, kad valdība pieņēma lēmumu sākt ekskluzīvas sarunas ar vienu konkrētu investoru. (..) Valdībā bija balsojums un tas bija vairākuma viedoklis. Pieņemu, ka tie bija ģeopolitiskie aspekti [izvēlēties ASV investoru]," sacīja Dombrovskis, atklājot, ka starp potenciālajiem "Citadeles" pircējiem bija arī "S.P.I. Group" un Maskavas "Expobank". "Mēs sapratām, ka no ģeopolitiskā viedokļa, mēs

strādājām diezgan sarežģītos apstākļos, ņemot vērā Ukrainas konfliktu.

Privatizācijas aģentūras (PA) jaunieceltā valde trešdien parakstījusi līgumu par valstij piederošo bankas «Citadele» akciju pārdošanu 12 starptautisku investoru grupai un «Ripplewood Advisors LLC» par 74 miljoniem eiro.

Atbilstoši darījuma nosacījumiem jaunie bankas investori un līdzšinējais akcionārs Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) palielinās bankas «Citadele» kapitālu par 10 miljoniem eiro. «Darījums noslēgsies 2015.gada pirmajā ceturksnī, kad tiks saņemts atbilstošu uzraudzības iestāžu apstiprinājums.

Pārdošanas cena var mainīties atkarībā no bankas darbības rādītājiem

līdz 2014.gada beigām, salīdzinot ar plānotajiem rādītājiem. Tāpēc galīgā cena tiks noteikta 2015.gada pirmajā ceturksnī. Visi ieguvumi no iespējamās cenas korekcijas tiks ieguldīti bankas kapitālā. Pēc darījuma noslēgšanas «Ripplewood» piederēs 22,4% akciju, bet pārējiem investoriem 52,6% bankas akciju,» informēja PA.

Banka «Citadele» dibināta 2010.gada 30.jūnijā, bet patstāvīgu darbību sāka 2010.gada 1.augustā, kad beidzās «Parex bankas» operacionālās sadalīšanas process. Valdība 2010.gada martā pieņēma lēmumu par «Parex bankas» restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no «Parex bankas» tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka – «Citadele», bet «Parex banka» sāka darbību kā risinājumu banka, vienlaicīgi pārtraucot sniegt klasiskos banku pakalpojumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu