Rīgas pils mūris restaurēts par 20 000 eiro; aicina neizvietot piemiņas svecītes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas pils vēsturiskā apkārtmūra Daugavas pusē restaurācija pēc svecīšu dedzināšanas Lāčplēša dienā, izmaksājusi vairāk nekā 20 tūkstošus eiro, tādējādi cilvēki šogad tiek aicināti piemiņas svecītes uz mūra 11.novembrī neizvietot, sacīja Rīgas pils rekonstrukcijas - restaurācijas projekta būvuzraugs Bruno Fībigs.

Fībigs norādīja, ka sveču novietošana uz Rīgas pils aizsargmūra tam nodara bojājumus. «Pēc pagājušā gada svecīšu dedzināšanas [mūra rekonstrukcijas] izmaksas sasniedza pāri par 20 tūkstošiem eiro,» sacīja būvuzraugs.

Valsts akciju sabiedrība «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) aicina šogad piemiņas svecītes 11.novembra vakarā novietot pašvaldības ierādītajās vietās Daugavmalā, tādējādi pasargājot mūra vēsturiskos ķieģeļus no neatgriezeniskas termiskas bojāšanas, ko rada svecīšu izdedži un liesmu karstums.

VNĪ aicina iedzīvotājus uz sapratni un atsaucību, svecīšu dedzināšanai 11.novembrī izvēlēties speciāli norādītas vietas, bet ne Rīgas pils apkārtmūri - saudzējot atjaunoto vēsturisko mūri. VNĪ uzsver, ka svecīšu izvietošana atstatus no mūra, Rīgas domes ierādītajās vietās, ļautu pilnībā saglabāt svecīšu likšanas tradīcijas, vienlaikus nodrošinot gan vēsturiskā mūra aizsardzību, gan svecīšu tauku novākšanu pēc svētkiem.

«SKRE» atbildīgais būvdarbu vadītājs Edgars Sivickis TVNET atklāj, ka, restaurējot pils aizsargmūri, tas tika saglabāts tāds, kāds bija iepriekš, tikai bez spraugām. Kaut arī turpmāk būs fiziski iespējams novietot svecītes uz mūra – tā sliekšņa, šī vieta netiks demontēta, jo aizsargmūris ir kultūrvēsturisks.

Kopumā veikta praktiski visa pret publisko ārtelpu vērstā Rīgas pils apkārtmūra restaurācija gandrīz 280 metru garumā un ap 950 kvadrātmetru platumā.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Rīgas pils pastāvīgā jumta konstrukciju un segumu izbūve ir pabeigta, un šobrīd turpinās griestu un fasāžu rekonstrukcijas darbu noslēdzošais posms, kas kopumā ir realizēts 55% apmērā, aģentūrai BNS sacīja SBRE atbildīgais būvdarbu vadītājs Edgars Sivickis.

Oktobra beigās demontētas sastatnes virs jaunā Rīgas pils jumta, tādējādi noslēdzot jumta konstrukciju stiprināšanu un rekonstrukciju, kas ilga pusgadu. Šobrīd norisinās arī noslēdzošais ārējās apdares darbu posms. Savukārt objekta nodošanas termiņš ir nākamā gada 1.novembris.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu