Krievijas vēstniecība: leģionāru gājienā slavina tos, kuri zvērēja uzticību Hitleram

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latviešu leģionāru gājiens Rīgā, kuros piedalās jaunatne un mūsdienu politiķi, ir mēģinājums slavināt tos, kuri zvērēja uzticību Ādolfam Hitleram, uzskata Krievijas vēstniecība Latvijā.

Vēstniecības preses dienests norāda, ka, saskaņā ar Nirnberga tribunāla lēmumu, visas «Waffen SS» vienības, ieskaitot «latviešu brīvprātīgo SS leģionu» (15.un 19.divīzija) atzītas par noziedzīgām organizācijām.

«Attiecībā uz «piespiedu iesaukšanu» SS divīzijās, cilvēki, kuri tiek piespiedu kārtā iesaukti noziedzīgās organizācijās, pēc 70 gadiem nelepojas ar dalību tajās. Savukārt, ja cilvēks ir lepns un nekautrējas par to runāt, tad viņa izvēle iestāties noziedzīgā organizācijā bija apzināta,» pauž vēstniecības preses dienests.

Tādēļ publiski, demokrātiski gājieni Eiropas valsts galvaspilsētā, kurā piedalās jaunatne un mūsdienu politiķi - tas ir mēģinājums slavināt tos, kas deva zvērestu Ādolfam Hitleram, uzskata vēstniecība.

Jau ziņots, ka Rīgā 16.martā notiks leģionāru piemiņas pasākumi un protesta akcija. «Daugavas Vanagi Latvijā» Limbažu nodaļa no plkst.11 līdz plkst.13 rīkos gājienu maršrutā Jāņa baznīca - Brīvības piemineklis.Gājiena dalībnieku skaits varētu būt ap simtu.

No plkst.7 līdz plkst.13 laukumā pie Brīvības pieminekļa pasākumu rīko biedrība «Nacionālo karavīru atbalstam». Šim pasākumam ierādīta vieta pieminekļa laukuma malā. Pasākuma mērķis ir skaidrot par 1944.gada 16.martā noritējošām latviešu leģionāru kaujām, kā arī skaidrot leģiona Otrā pasaules kara vēsturi. Pieteicēji norādījuši, ka tajā piedalīsies 30 cilvēki.

Sapulci no plkst.9 līdz plkst.15 bija pieteikusi biedrība «Latvijas Antinacistiskā komiteja», lai «norādītu uz «Waffen-SS» noziegumu attaisnošanas bīstamību». Pasākumu atļauts rīkot Bastejkalnā. Pieteicēji norāda, ka piketā piedalīsies 100 cilvēki.

Ārlietu ministrija, izskaidrojot vēsturiskos notikumos, norāda, ka Latviešu leģiona izveide bija nacistu noziegums, jo atbilstoši 1907.gada Hāgas konvencijai okupēto teritoriju iedzīvotājus ir aizliegts iesaukt bruņotajos spēkos. Ministrija uzsver, ka kritušos karavīrus Latvijā oficiāli piemin 11.novembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu